Orbán elárulta a magyarokat: az EU ingyen teszteket fizetett volna a magyaroknak, de a Fidesz-kormány nem kérte

Kép forrása: MTI

Volt egy lehetőség, hogy az Európai Bizottság több tízezer ingyenes covid-tesztet biztosítson a magyar állampolgároknak, de a kormány nem kért belőle – írja a 444.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő hónapokig kérdezgette az Európai Bizottságot és a magyar kormányt, hogy mit lett azzal a bő 850 millió forinttal, amit ingyenes tesztelésekre adott elvben az EU, hogy végül az illetékes brüsszeli hivatalnokoktól megtudja: az Orbán-kormány lemondott a lehetőségről. Hogy miért, az egyelőre nem derült ki.

A pénzből közel 60 ezer PCR, vagy kétszer ennyi gyorstesztet lehetett volna venni, és ezeket ingyen biztosítani az állampolgároknak.

A történet azzal kezdődött, hogy 2021 júniusában az Európai Parlament csak azzal feltétellel járult hozzá az EU-s digitális covid-igazolványok bevezetéséhez, ha a Bizottság pénzt ad a tagállamoknak ingyenes tesztelésre. A feltételt az EU-s intézmények elfogadták.

Az Európai Parlament azért ragaszkodott az ingyenes teszteléshez az igazolványok mellé, hogy ne érje hátrány azokat, akiknek valamiért még nincs oltásuk. Június elején sokan voltak, Európában, akik még nem kerültek sorra. Elsősorban nem a turistákat, hanem a külföldön tanuló, dolgozó, rokonlátogató, ingázó embereket akarták segíteni, hogy ne kelljen a tesztekért fizetniük, ha útra kelnének.

A magyarok közül ez sokaknak nagy segítség lett volna, mert

akik orosz vagy kínai vakcinát kaptak, azok hiába voltak oltottak, az EU-ban az igazolványukat nem fogadták el. Logikusnak tűnt, hogy a magyar kormány legalább számukra biztosítsa az ingyenes tesztelés lehetőségét, hogy külön fizetség nélkül utazhassanak ők is.

A keretből Magyarországnak legfeljebb 2 millió 376 ezer euró, azaz valamivel több mint 850 millió forint járt. Ez támogatás lett volna, nem kellett volna visszafizetni. Az Orbán-kormány eldobta ezt a pénzt és elvette az ingyenes tesztelés lehetőségét a magyaroktól, akiket ők hoztak abba a helyzetbe, hogy ingyen tesztért kelljen könyörögni hónapokon át. Ez hazaárulás!

loading...