Elkezdték megfenyegetni a tanárokat: az Orbán-kormány betiltaná a hétfői sztrájkot, de a pedagógusok még ellenállnak

Kép forrása: MTI
A Portfolio több forrásból is úgy értesült, hogy a tankerületi vezetők több helyen is megtiltják a hétfői pedagógussztrájkot. Kásler minisztériuma szerint a sztrájk törvénytelen, de a bíróság a tanároknak adott igazat, ezért megtartják a sztrájkot.A Portfólió úgy tudja, hogy ahol hétfőn mégis munkabeszüntetéssel tiltakoznának, ott a sztrájkolóknak retorziókat helyeznek kilátásba.

„A bíróság elsőfokú határozata megszületett ugyan január 28-án, de a döntés nem jogerős, így törvénytelen a hétfői pedagógussztrájk” – írta szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A KORMÁNY FELSZÓLÍTOTTA A HÉTFŐI SZTRÁJKOT NAGY ERŐKKEL SZERVEZŐ SZAKSZERVEZETEKET ARRA, HOGY TANÚSÍTSANAK JOGKÖVETŐ MAGATARTÁST, ÉS A HÉTFŐI SZTRÁJKOT HALASSZÁK EL.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) továbbra is arra biztatja az oktatásban dolgozókat, hogy szervezzék tovább a hétfőre meghirdetett figyelmeztető sztrájkot.

A Fővárosi Törvényszék végzésében kimondta, hogy a sztrájk – a szakszervezetek által meghatározott még elégséges szolgáltatásokkal – jogszerű. A szakszervezetek lemondtak a fellebbezés jogáról és erre kérték meg a kormányoldalt is, külön Maruzsa Zoltán államtitkárt, hogy vesse latba befolyását, és mondjon le a kormány is a fellebbezésről, mert ekkor az elsőfokú döntés azonnal jogerőssé válik.

„Több helyről kaptunk olyan visszajelzést, hogy fegyelmi eljárással fenyegetik a sztrájk mellett kitartó kollégákat. Teszik ezt úgy, hogy a fegyelmi eljárás jogintézménye lassan tíz éve nem létezik”

– írják a közleményben, amiben arra kérik a szülőket és a kollégákat, hogy mindent kérjenek írásban, és mindent dokumentáljanak, ha pedig bármiféle hátrányos munkáltatói intézkedés történik vele szemben vagy ezzel fenyegetik, haladéktalanul jelezze a szakszervezeteknek.

loading...