Az Orbán-kormány számára sorsfordító ítéletet hirdet az Európai Bíróság február 16-án

DK reakciója
Kép forrása: MTI

Az uniós tagállamok 2020 végén döntöttek arról, hogy ha egy tagállamban az EU pénzügyi érdekeit a jogállamisági szabályok megsértése révén veszélybe sodorják, akkor ettől az országtól meg lehet vonni az EU pénzügyi támogatását, illetve fel lehet függeszteni, vagy csökkenteni lehet a kifizetéseket.

A magyar és a lengyel kormány heteken keresztül vétóval fenyegettek, amit úgy hárított el az Európai Bizottság (EB), hogy biztosították Orbánéknak azon jogukat, hogy az Európai Bírósághoz (EUB) fordulhatnak a jogszabály miatt.

Az említett országok tavaly márciusban fordultak a Bírósághoz, amely gyorsított eljárásban tárgyalja az ügyet, és úgy tűnik, nem a renitens tagállamoknak áll a zászló.

Az EUrologus emlékeztet:

A decemberben ismertetett (az EU Bíróság ügyeinél szinte valamennyi alkalommal irányadónak tekinthető) főtanácsnoki vélemény egyértelműen amellett foglalt állást, hogy a keresetet el kell utasítani, a vitatott jogszabály mindenben megfelel az uniós jognak.

Erre utal az is, hogy az EB levelet küldött a magyar és a lengyel kormánynak, amelyben a jogállamisági mechanizmusra hivatkozva kérdéseket tettek fel, illetve kifogásokat fogalmaztak meg. Egyértelműen arról van szó, hogy Brüsszelben megtörtént az eljárás előkészítése és csak arra várnak, hogy a bíróság is zöld utat adjon és kétség ne férjen az eljárás jogszerűségéhez.

loading...