Felpörögtek az események a tanársztrájk körül: soha nem látott akcióval pörkölnének oda a Fidesz-kormánynak

Az Orbán-kormány megsemmisítené a szakszervezeteket a DK szerint.
Fotó: Ellenszel.hu

Ma délután összeültek a pedagógus-szakszervezetek Kisfaludy Lászlóval, a kormány képviselőjével, hogy a január 31-ére meghirdetett sztrájkról egyeztessenek, de a köznevelésért felelős helyettes államtitkár szerdáig haladékot kért. A sztrájkra készülő pedagógusok petícióját már több mint húszezren írták alá.

Ahhoz, hogy ezt jogszerűen tehessék meg, számos kérdésben meg kell egyezni a kormánnyal, többek között ezért mentek ma az érdekvédők a minisztériumba. Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja közvetlenül a tárgyalás után az Indexnek elmondta: egyelőre nem jártak sikerrel, mert a kormány képviselője szerdáig haladékot kért.

Ha addig sem születik megállapodás, akkor a bíróság fog dönteni, de egy biztos: a sztrájkot megtartjuk

– jelentette ki Nagy Erzsébet.

„Ismét belengették a pluszcafeteria lehetőségét, de ezt csak abban az esetben kapnánk meg, ha elfogadjuk, hogy komolyabb bérrendezés csak 2023-ban lesz. Hiába kérdeztük, hogy ez a komolyabb béremelés hány százalékos lenne, részleteket nem árultak el, így ezek hiányában ebben a kérdésben sem jutottunk előrébb” – emelte ki a választmányi tag.

Már több mint húszezren aláírták a sztrájkra készülő pedagógusok petícióját, ami az érdekvédők számára azt jelzi, hogy a vártnál is többen szeretnének változást.

A PDSZ országos választmányi tagja kiemelte:

bár egyelőre nincsenek pontos adataik arról, hogy az egy hét múlva esedékes munkabeszüntetésben hány intézmény és azon belül hány pedagógus vesz részt, a visszajelzések alapján komoly támogatottságra számítanak.

Vannak olyan intézmények, ahol az összes pedagógus részt venne a sztrájkban, tőlünk kérdezgetik, hogy addig hogy oldják meg a felügyeletet. Emlékeim szerint korábban ilyenre nem igazán volt példa. Éppen ezért arra kérjük a szülőket, hogy január 31-én ne reggel 8 órára hozzák a gyerekeket iskolába, hanem csupán 10 órára, ezzel is segítik a mi munkánkat – mutatott rá Nagy Erzsébet.

Amennyiben a pedagógusok ezzel sem érnek el eredményt, folytatják a szerveződést, és március 16-ára egy huzamosabb ideig tartó sztrájkot is előkészítenek.

„A mai tárgyaláson azt is jelezték nekünk, hogy ez a dátum politikai szempontból már egy nagyon érzékeny időszak lesz, hiszen rá két hétre tartják a választásokat. Erről sajnos nem mi tehetünk, mi október 15-én megalakítottuk a sztrájkbizottságot a megegyezés reményében, az időt nem mi húztuk”

– tette hozzá Nagy Erzsébet.

loading...