Az Európai nagypolitika kikosarazta a Fideszt: Orbán képviselőit már az öltözőbe sem engedik be az Európai Parlamentben

Kép forrása: MTI

Az Európai Parlament félidős tisztújítása megmutatta, hogy a Fidesz teljes mértékben a partvonalon túlra kormányozta magát; sőt tulajdonképpen az öltözőbe sem engedik be a képviselőit, nemhogy a kispadra leülhetnének. A Fidesz érdemi pozíció nélkül maradt a következő két és fél évre – írja a Szabad Európa.

A 2019-es EP-választások után a tizenkét fideszes és egy KDNP-s képviselőből álló magyar kormánypárti delegáció az Európai Parlamentben – az Európai Néppárt jelölésével – egy parlamenti alelnöki és négy szakbizottságban alelnöki helyet kapott. Aztán amikor a Fidesz kilépett az Európai Néppártból, és független képviselőkként folytatták, elveszítették a bizottsági helyeiket.

A Fidesz brüsszeli bukását Járóka Lívia fideszes EP-képviselő esete mutatja be a legjobban:

Őt a ciklus elején néppárti jelöltként a szükségesnél lényegesen több szavazattal választották meg alelnöknek. Most azonban fele annyi szavazatot sem kapott.

A tisztújító szavazáson Járóka Lívia a legkevesebb szavazatot kapta a tizennyolc alelnökjelölt közül. Két és fél éve 349-en voksoltak rá, most 169-en. A első fordulós kudarc után Járóka Lívia már el sem indult a második fordulóban, visszalépett.

A fideszes képviselők esetleg azzal vigasztalódhatnak, hogy félidőben valamennyien kaptak főbizottsági helyet. Igaz, mindegyikük csak egyet, holott elvileg több bizottsági helye is lehet egy képviselőnek. A posztok részben annak is köszönhetők, hogy több bizottság létszámán emeltek, így a független képviselőknek is nyílt némi mozgástér. Így lesz fideszes politikus a külügyi, a költségvetési, a környezetvédelmi vagy az energiaügyi bizottságban is. Van azonban egy fontos üzenet a helyek elosztásával kapcsolatban:

A költségvetési ellenőrzési, illetve az állampolgári jogi bizottságba nem engedtek magyar kormánypárti képviselőt.

Ez az a két testület, ahol a leggyakrabban szó esik Magyarországról: az egyikben az uniós források felhasználása, a másikban pedig a különféle emberi jogi, jogállamisági témák kapcsán. A tizenkét fideszes és egy kereszténydemokrata EP-képviselő összesen tizennégy állandó szakbizottsági helyet tudhat magáénak, míg a nyolc ellenzéki képviselő tizenegy főbizottsági tagsággal rendelkezik.

A Fidesz nélküli az Európai Néppárt jelentősen növelni tudta a befolyását, láthatóan megszabadultak az Orbán jelentette ballaszttól, és az ígéretek ellenére egyetlen tagpárt sem követte a magyar kormánypártot, senki sem hagyta ott a Néppártot.

A néppárti sikerrel szemben a magyar kormánypárt teljes mértékben kudarcot vallott azzal, hogy majd a szélsőjobboldali frakciókat egyesítve jelentős parlamenti csoportot hoz létre. 

loading...