Dühös ápolók százai jelentek meg a kormány oldalán, mert szerintük a Fidesz egy táblázatban másfélszer magasabbnak hazudja a bérüket

Kép forrása: MTI

Meglepte az ápolókat a Fidesz táblázata, amiben a kormány azt sulykolja, milyen jól keresnek a szakdolgozók. Az érintettek szerint a kormány a valódi keresetük másfélszeresét tüntette fel.

A kormány a Facebookon tett közzé egy plakátot, ami szerint a pályán eltöltött időtől függően az ápolók átlagkeresete 2022-ben bruttó 517 ezer és 690 ezer forint közötti.

A táblázat nagyon meglepte az érintetteket, mert abban a valódi keresetük mintegy másfélszeresét tüntették fel

– írja a Népszava.

A kormány posztjához több ezer reakció érkezett az egészségügyben dolgozóktól, és más szakmákból is. Az utóbbiak azért értetlenkedtek, hogy „mit sírnak folyton az ápolók ilyen bérek mellett”, az érintettek viszont mérgelődnek:

  • „Hazugság!”;
  • „Honnan vették ezeket a számokat, illetve ha igazak, mikor küldik a különbözetet?”;
  • „Ez az egész csak arra jó, hogy egymásnak ugrasszanak különböző társadalmi csoportokat!”;
  • „Na, az ilyen nettó hazugságok miatt hagytam magam mögött az egészségügyet!”

– írják szakmabeliek a kormány Facebook oldalán.

Ági, aki egy fővárosi nagy centrumkórházban évtizedek óta ápoló, úgy látja: az ő kategóriájában megjelenő 690 ezer forintos átlagkeresetet talán még akkor sem tudná elérni, ha havi 300 óránál is többet dolgozna. Mint mondta, ez, most a covid-idején, fizikai képtelenség. Egyre több és több egy-egy műszakban a munka. A kollégái egyre fogyatkoznak. Ápolónként 12 magatehetetlen fekvőbeteg jutott a legutóbbi éjszakai műszakjában. Hajnali fél háromra sikerült valamennyi beteget megfürdetni, tisztába tenni. Utána kezdhették a sürgősségi osztályról felvenni az új pácienseket.

A tempó csaknem mindennap ennyire feszített és ezért a munkáért, még ha sok túlmunkát is vállal, alig visz haza 300 ezret.

Túlórával is alig lehet összeszedni a kormány által kiplakátolták béreket

„Nincs az az ember, aki január első napjaiban meg tudná mondani,  hogy mennyi lesz az éves átlagkereset. Ezért mi sem értjük, mi értelme van mindennek” – mondta a Népszavának Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. Szerinte a feltüntetett összegeket csak akkor viheti haza valaki, ha legalább 200 ezer forintot túlmunkával szed össze. Csakhogy ennyi túlóra lehetősége nincs mindenkinek.

A kamara a plakáton feltüntetett számok eredetére maga is rákérdez a szaktárca és az Országos Kórházi Főigazgatóság illetékeseinél. – Ráadásul ezek a plakátok éppen akkor hergelik a dolgozókat, amikor egyébként is kifeszített körülmények között kell dolgozni, ez nagyon méltatlan – mondta az elnök. 

A kormány másfélszer magasabb számokat közölt

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke, Soós Adrianna kigyűjtötte a KSH által közzétett korábbi átlagkereseteket. Eszerint abban a kategóriában, ahol a kormány

  • 517 ezer forintot mond, valójában 340 ezer a bruttó kereset.
  • 575 ezret ott 389 ezer,
  • 649 ezret, ott 422 ezer,
  • 690 ezret, ott 499 ezer forint a valódi bruttó kereset.

De ezeket is csak majd az ígért februári béremelés után érik el a dolgozók. Megjegyezte: 2021-ben nem volt illetményemelés a szakdolgozók körében.

loading...