Orbán már megint a magyarok pénzével játszik: 70 millió eurós bírságot kapott Lengyelország azért, amit a Fidesz is megcsinálna

Kép forrása: Reuters

Ki fogja küldeni Lengyelországnak a körülbelül 70 millió eurós csekket az Európai Bizottság (EB), amiért a varsói kormány a január 11-i határidőig sem rendezte a korábban az EU-s joggal szembemenőnek ítélt igazságügyi reform helyzetét – írja a Reuters híre alapján a Telex. Az EB szóvivője szerint

„az EU-nak megvannak a lehetőségei, hogy behajtsa Lengyelországon a pénzt”.

Lengyelország még 2017-ben kezdett bele az igazságügyi rendszer reformjába, aminek a lényege a kritikusok szerint az, hogy a kormánypártok átveszik a bíróságok felett a politikai kontrollt. A luxemburgi székhelyű Európai Bíróság ezért tavaly júliusban kimondta, hogy az igazságügyi reform szembemegy az EU-s joggal, így azt vissza kell vonni. Ezt a döntést gondolta felülírni még aznap a lengyel legfelsőbb bíróság.

Az Európai Bíróság kritikája leginkább a tavaly létrehozott lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának létrehozását érinti, amelyet a lengyel kormánypártok saját embereikkel töltöttek fel. Az EU többször felszólította Varsót, de a lengyelek semmit sem tettek, ezért október óta minden napra 1 millió eurós bírságot szabtak ki.

A lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának megszüntetésére január 11-e volt a legutóbbi határidő, de Varsó egyelőre nem szolgált megoldással az ügyben. Az Európai Bizottság szóvivője szerint ha kedd éjfélig nem született megegyezés, akkor kiküldik a csekket az október óta eltelt időre számított körülbelül hetven millió euróról egy fizetési felszólítással, negyvenöt napos fizetési határidővel.

Októberben egyébként Orbán Viktor kormányhatározatban üdvözölte a lengyel alkotmánybíróság döntését a nemzeti jog EU-s jog felett állásáról, és felkérte az EU intézményeit, hogy működésük során tartsák tiszteletben a tagállami szuverenitást. A december 21-i kormányinfón pedig azt is bejelentette a miniszterelnök, hogy Magyarország sem fogadja el az Európai Bíróság egyik döntését, ami a menekültügyi eljárások lefolytatásával kapcsolatban marasztalta el az országot.

loading...