Úgy tűnik, eldőlt az előválasztás legnagyobb vitája: Márki-Zay Péternek nem sikerült átírni a játékszabályokat

Kép forrása: MTI

Jakab Péter személyesen utazott el Hódmezővásárhelyre, hogy közölje Márki-Zay Péterrel:

Az ellenzéki egység a győzelem kulcsa. Vigyázni kell rá minden körülmények között. Ma személyesen mentem el a közös miniszterelnök-jelölthöz Hódmezővásárhelyre, hogy felhívjam a figyelmet ennek fontosságára.

A Jobbik elnöke a Szabad Európának adott interjújában elmondta, hogy pártja töretlenül elismeri Márki-Zay Pétert az ellenzéki összefogás élén, ugyanakkor tisztázta azt is: nem támogatják egy hetedik frakció létrehozását.

Jakab Péter úgy fogalmazott: az emberek nem akarnak hetedik frakciót, az előválasztáson világos szabályrendszert fektettek le és mindenki eldöntötte, melyik frakcióba szeretne ülni (Márki-Zay például a Párbeszéd frakcióját választotta, míg vannak olyan MMM-es civilek, akik a Jobbikhoz tartoznak).

„A választók akaratát tiszteletben kell tartani. Én akkor is így tettem, amikor igent mondtak Márki-Zay Péterre. Ezért támogatjuk teljes mellszélességgel, pénzzel, paripával, fegyverrel. De azt is tudomásul kell venni, amikor a választók valamire nemet mondanak. Az Új Világ Néppártra, amelyből Márki-Zay Péter új frakciót szeretne gründolni, kemény nemet mondtak a választók. Olyannyira, hogy Pálinkás József, a párt elnöke a miniszterelnök-jelölti induláshoz szükséges aláírás mennyiséget sem tudta összegyűjteni. Az Új Világ Néppárt képviselőjelöltjei sehol sem nyertek előválasztást”

– fogalmazott a Jobbik elnöke, hozzátéve, hogy ha ezek után valaki új parlamenti frakciót szeretne létrehozni belőlük, az szerinte a választói akarat semmibevétele.

„Én tisztelem a választói igent, amikor megérkezik Márki-Zay Péterre, és tisztelem a választói nemet, ami az Új Világ Néppártra érkezett”

– szögezte le Jakab Péter.

Az interjúból kiderült, hogy az ellenzék közös listája többek között azért sincs még kész, mert zajlik a vita a hetedik frakcióról. A Jobbik álláspontja azonban világos: nem támogatják az előválasztás szabályrendszerének megváltoztatását menet közben.

loading...