Az Alkotmánybíróságon támadta meg az ellenzék a Fidesz voksturizmust legalizáló törvényét

Kép forrása: MTI

Közös közleményben jelentették be az ellenzéki pártok, hogy az Alkotmánybíróságon (Ab) támadják meg az a törvényt, amely lehetővé teszi a fiktív lakcímek létesítését, vagyis azt, hogy valaki olyan lakásban létesítsen lakóhelyet (lakcímet), ahol nem lakik ténylegesen – írja a Telex.

A törvény novemberi elfogadása után a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Political Capital jelezte, hogy

ez szerintük legális utat nyitott a voksturizmusnak.

Gulyás Gergely szerint a törvény csak azért született, mert jót akarnak annak a legalább 600 ezer embernek, aki jelenleg nem a hivatalos lakcímén lakik.

Az egységes ellenzék december 30-i közleménye szerint

„már a 2018-ban és a 2019-ben megrendezett választások során is tömegessé vált az a jelenség, hogy egy-egy romos ingatlanba tucatszám jelentenek be ténylegesen nem Magyarországon élő magyar állampolgárokat azért, hogy részt vehessenek a választásokon. Az ellenzék kezdeményezésére mind a Kúria, mind a rendőrség megállapította, hogy a visszaélések valóban megtörténtek és az abban résztvevők törvénysértést valósítanak meg!”

Ezért a „közös listát állító ellenzéki pártok ígéretükhöz híven, a mai napon megtámadták az Alkotmánybíróságon a választási visszaéléseket legalizáló törvényt.”

loading...