Hatalmas elismerés: Franciaország Dobrev Klára legfontosabb ígéretét állítja soros elnöksége középpontjába

Orbán Viktor politikai ellenfél, de európai partner – hangsúlyozta újságírói kérdésre válaszolva Emmanuel Macron francia elnök, hangsúlyozva, hogy a 27 európai kormány- és államfőnek együtt kell működniük Európáért és meg kell találniuk a kompromisszumokat. „Még akkor is ha vannak komoly nézeteltéréseink. És vannak, például a jogállamiság kérdésében. De az önállóság, a fejlődés tekintetében hasznos kompromisszumokat köthetünk” – sorolta.

Dobrev Klára EP-választási ígéretével kampányol Franciaország

Az Euronews szerint a magyar kormánnyal két kérdésben várható komolyabb nézeteltérés a francia soros elnökség terveit nézve:

Az egyik ezek közül Dobrev Klára EP-választási ígérete az európai minimálbérről, amelyről már kezd kialakulni a 27 tagállam közötti konszenzus.

Macron hangsúlyozta, hogy szerinte a kontinens munkavállalói közötti verseny megakadályozásának legjobb módja egy olyan rendszer bevezetése, amely „egy tisztességes európai minimálbér felé húz”, egy olyan irányelvvel, amely nem minimálbért határoz meg, hanem „minden alacsony bért felfelé húz”. Ez a reform lesz „elnökségük középpontjában”.

A jogállamiság nem alku tárgya

Újságírói kérdésre válaszolva a másik problémás pontként a jogállamiságot említette a francia elnök. Szerinte újra kell gondolni az eszközöket, és újabbakra is szükség lehet az európai értékek erősítéséhez. Kijelentette:

a jogállamiság nem alku tárgya.

Ez azért fontos kérdés, mert a francia elnökség alatt várható az EU Bíróságának ítélete a magyar és lengyel kormány indította perben, mellyel a jogállamisági mechanizmust támadták meg.

A főtanácsnoki indítvány – amellyel általában megegyezik az EUB ítélete – elutasította a magyar és a lengyel kormány érvelését, így elhárulhat az akadály a mechanizmus bevetése elől.

A francia elnök arról is beszélt a jogállamiság témakörét érintve, hogy szükség lenne egy pénzügyi alapra, melyből a független újságírást támogatnák.

loading...