Dobrev Klára: Ha az ellenzék nyer jövőre, akkor újra bevezetik a svájci indexálást

A Demokratikus Koalíció (DK) azt ígéri, hogy ha jövőre az ellenzék alakíthat kormányt, akkor a nyugdíjszámításnál visszaállítják az infláció mellett a bérnövekedést is figyelembe vevő svájci indexálást.

Dobrev Klára, a DK EP-képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, a Központi Statisztikai Hivatal beszámolója szerint a novemberi infláció elérte a 7,4 százalékot. Felhívta a figyelmet: októberhez képest is majdnem egy százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Az alapvető élelmiszerek esetében különösen brutális volt a drágulás – közölte az EP alelnöke:

az étolaj harminc, a margarin és a liszt pedig húsz százalékkal kerül többe, mint tavaly novemberben.

Dobrev Klára szerint egyértelmű, hogy az infláció már nemcsak a magyar családok karácsonyát fogja veszélyeztetni, de a jövőre bejelentett ötszázalékos nyugdíjemelést is „magával fogja sodorni”.

A DK EP-képviselője arra figyelmeztet, hogy “a nyugdíjak értéke romlani fog, 2022-ben a nyugdíjasok számára még nehezebb feladat lesz úgy megvásárolni az alapvető élelmiszereket, hogy eközben maradjon pénzük a gyógyszerekre és a számlákra.”

Dobrev Klára szerint az Orbán Viktor által ígért ötszázalékos nyugdíjemelés „egy blöff”, figyelembe véve, hogy több mint 1,2 millióan kapnak 130 ezer forint alatti nyugdíjat. Hozzátette, a kormány számára a nyugdíjemelés is egyszerű politikai szlogen, és „valójában nem érdekli őket a nyugdíjasok helyzete”.

loading...