Ellenzéki siker: a Kúria is kimondta, hogy lehet népszavazni a Fudan Egyetemről, kezdődhet az aláírásgyűjtés

Kép forrása: MTI

Karácsony Gergely öt kérdésben kezdeményezett népszavazást júliusban, amelyek közül kettőt engedett át a Nemzeti Választási Bizottság. Az NVB augusztus végén meghozott döntését hatan is megtámadták a Kúrián, ahol most kimondták: lehet népszavazni a kínai egyetemről.

A legfelsőbb bíróság szerdán elutasította a felülvizsgálati kérelmeket, ami azt jelenti, hogy hamarosan elindulhat az aláírásgyűjtés. Ha összegyűlik 200 ezer aláírás, akkor a következő kérdésekben lehet szavazás:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

A főpolgármester azt mondta szerdai sajtótájékoztatóján a hvg.hu cikke szerint, hogy„ha még idén sikerül összeszedni a 200 ezer aláírást, akkor ott lehet a jövő évi választás idején a szavazólapon ez a két kérdés is”.

Ha összegyűlik a szükséges számú aláírás, akkor az Országgyűlésnek kötelező lesz kiírni a referendumot a fentebb említett kérdésekben. „Itt az ideje, hogy az ellenzék újra kint legyen az utcákon” – mondta Karácsony.

loading...