Váratlan fordulat a határon túli szavazóknál: Orbánnak forrhat az agyvize, mert az anyaország tiltotta le őket a kettős voksolásról

Behívót kapnak a magyarok.
Fotó: Ellenszel.hu

David Arahamija, az ukrán elnök mögött álló kormánypárt frakcióvezetője pénteken azt nyilatkozta, hogy

csak egy országban szavazhatnak a választásokon azok, akiknek az ukrán mellett más állampolgárságuk is van.

Volodimir Zelenszkij elnök a héten nyújtotta be a többes állampolgárság elismerését célzó törvénymódosításokat a parlamentnek. Arahamija közölte, hogy a módosításba számos „biztosítékot” építettek be. Először is azt, hogy az Ukrajnában agresszornak minősített Oroszország állampolgárai nem lehetnek egyidejűleg ukrán állampolgárok is.

Másrészt, a több állampolgársággal rendelkezőknek dönteniük kell, hogy

melyik országban kívánnak élni szavazati jogukkal. Kifejtette, hogy ha például, valaki az Egyesült Államokban él és ukrán állampolgárságot szerez, nem szavazhat Ukrajnában, mert az Egyesült Államokban választja meg az ottani elnököt és a kongresszusi politikusokat.

„Egy személy két országban nem szavazhat a vezetésre. Ez nem így működik. Ha valakit az érdekei Ukrajnához fűznek, akkor itt szavaz, ha más országhoz, akkor ott” – fogalmazott Arahamija. 

Arahamija meggyőződésének adott hangot, hogy a többes állampolgárság lehetővé tételéhez nem kell az alkotmányt módosítani.

Értelemszerűen tehát mindez a magyar állampolgársággal is rendelkező ukrán lakosokra ugyanúgy vonatkozik. Kérdéses, hogy mindezt miként ellenőrzi majd a szomszédos ország kormánya. Annyi biztos: ez a javaslat nagy fejtörést okoz majd a Fidesznek a szavazatszerzésben.

loading...