A megalakulása után rögtön üzent Orbánnak a Merkelt leváltó új német kormány

Kép forrása: AFP

Olaf Scholz leendő német kancellár az új német kormányprogram bemutatásakor azt hangoztatta, hogy nagyon szívén viselik az Egyesült Államokhoz fűződő viszonyt, és kiállt a nemzetközi együttműködésen alapuló multilaterális világrend mellett. Az emberi jogok és a jogállamiság kérdéseiben keményebb álláspontot képviselő Franziska Brandner, a Zöldek külpolitikai szakértője szerint nem maradhat a régiben Németország és Magyarország viszonya.

A leendő külügyminiszter, Anna Baerbock, a Zöldek társelnöke kifejtette:

a koalíciós pártok paradigmaváltást kezdeményeznek a külpolitika számos területén és ismét aktívabb fellépést szorgalmaznak.

Ezek közé tartozik „Európa stratégiai szuverenitásának megőrzése”, ami azt jelenti, hogy megerősítenék az EU pozícióját a világban, egyebek mellett az energiaellátás, az egészségügy, a nyersanyagimport és a digitális technológia terén. Vagyis „több Európát” akarnak. 

A programban a Népszava tudósítása szerint azt üzenték Magyarországnak és Lengyelországnak, hogy

az új német kormány csak akkor támogatja az Európai Bizottság javaslatát a pénzeszközök folyósítására, ha garantálják az olyan feltételek teljesülését, mint az igazságszolgáltatás függetlensége.

Baerbock már többször követelt keményebb fellépést az Orbán-kormánnyal szemben. A leendő német külügyminiszter tavaly júniusban nagyobb diplomáciai nyomásgyakorlást sürgetett Magyarországgal szemben az alapvető jogok tiszteletben tartásának kikényszerítése érdekében.

A leendő külügyminiszter azzal is megvádolta az Angela Merkel vezette német kormányt, hogy túl sokáig hallgatott a magyarországi alapjogok leépítésével kapcsolatban.

Könnyen lehet, hogy kitessékelik Bayer Zsoltot a Budai Várból

loading...