Szijjártó Péter szerint az USA beavatkozik majd a választásokba, hogy megbukjon a Fidesz

Kép forrása: MTI

Szijjártó Péter egy csütörtöki rendezvényen arról beszélt: a magyar kormány arra számít, hogy az Egyesült Államok megpróbál majd a jövő évi magyar választásokba beavatkozni, és ennek eszközeként majd a személyek és vállalkozások szankcionálását lehetővé tevő úgynevezett Magnyitszkij-törvény eszközéhez nyúl.

A Financial Times emlékeztet:

éppen ennek a – korrupcióval és emberi jogi jogsértéssekkel vádolt személyek ellen bevethető – amerikai törvénynek a felhasználásával szankcionáltak bolgár állampolgárokat és cégeket a nyári bolgár választások előtt és amely rásegített arra, hogy végül Bojko Boriszov kormánya megbukott.

Szijjártó Péter a FT tudósítása szerint azt mondta:

Nem a Holdon élünk. Közép-Európában élünk. Természetesen lesznek (beavatkozási) kísérletek. Már észleltük az előkészületeket. Szeretném megnyugtatni a magyarokat, hogy minden érintett intézmény azon dolgozik, hogy kivédje a választásokba való külső beavatkozási kísérleteket.

Joe Biden december elején demokrácia-csúcstalálkozót tart, amire 110 országot hívtak meg, és az EU-ból egyedül Magyarországot nem. A Financial Times ezt úgy kommentálta, hogy a jelek szerint Magyarország az egyetlen az EU-ban, amelyet „le kell csapni”, és Szijjártó azt mondta erre, hogy az amerikaiak lépése „tiszteletlen”.

A brit lap cikke szerint a Magnyickij-törvényre hivatkozva éppen a nyári bolgár választások előtt mentek neki keményen bolgár oligarcháknak és ez végül a megismételt választások mellett hozzájárult a korrupt Boriszov-kormány bukásához.

A téma kapcsán megszólaltatták az Eurasia Group elemzőjét, Mujtaba Rahmant, aki az amerikaiak bolgár lépései kapcsán úgy fogalmazott:

azok a lépések komolyan megerősítették azt, hogy a Biden-kormányzat mit is gondol Orbán elmúlt 11 évbeli Nyugat- és EU-ellenes politikájáról. Ezek akár előjelei is lehetnek egy erősebb Orbán-visszaszorításnak és kritikának, hiszen jövőre választások lesznek. Az Egyesült Államok a tűréshatára végéhez közeledhet Orbán folytonos meghittségével és az Oroszországgal, Kínával és más tekintélyelvű rendszerekkel folytatott kettős játékával szemben.

loading...