Rendkívüli ülést kezdeményeznek a WHO-nál, miután találtak egy nagyon durva koronavírus-mutánst

A Nyugati Fény is támadás alatt áll.

A Dél-afrikai Köztársaságban a koronavírus új variánsát fedezték fel, amely a B.1.1.529 nevet kapta – írja az MTI híre helyi hatóságok csütörtöki közleménye alapján.

Tulio de Oliveira virológus azt mondta sajtótájékoztatóján, hogy

az új variáns aggodalomra ad okot, mert több mint harminc mutációval rendelkezik, amelyek szokatlan mintázatba rendeződtek. Ennek következtében a variáns könnyebben kikerülheti a szervezet immunválaszát, valamint gyorsabban terjed a fertőzés.

Vizsgálatok szerint a B.1.1.529 gyorsan terjed a legnagyobb népsűrűségű Gauteng tartományban, és a tudósok szerint az új fertőzések akár 90 százalékát okozhatja ez a variáns. A B.1.1.529 eddig a Dél-afrikai Köztársaságban, Botswanában és Hongkongban okozott regisztrált fertőzéseket.

Joe Phaahla, a Dél-afrikai Köztársaság egészségügyi minisztere szerint ez a variáns állhat annak hátterében, hogy az elmúlt hetekben ugrásszerűen nőtt a fertőzöttek száma az országban. A szakértők egyelőre nem tudják, mennyire hatékonyak a jelenlegi vakcinák az új variáns ellen.

A Dél-afrikai Köztársaság kérvényezte, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vírusfejlődéssel foglalkozó munkacsoportja hívjon össze rendkívüli ülést péntekre az új variáns megjelenése miatt.

loading...