Dobrev Klára javaslatával a kormányváltás után végre valódi rezsicsökkentésben lehet része a magyaroknak

Dobrev Klára, a DK EP-képviselője sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a Magyar Energiahatékonysági Intézet friss adatai alapján az Orbán-kormány helyreállítási terve ismét Európa sereghajtói közé kényszerítette hazánkat.

Az Európai Parlament alelnöke kijelentette:

„Orbánék terve az épületfelújítások terén elégtelen minősítést kapott, hiszen nem tartalmaz külön energiahatékonysági vagy épületfelújítási fejezetet, konkrét energiahatékonysági célokat és a rendelkezésre álló források kevesebb, mint 10%-át fordítaná épületfelújításokra.

Orbánék tétlensége az épületfelújítások terén különösen érthetetlen, hiszen Magyarországon az épületek a legnagyobb energiafogyasztók. Valódi rezsicsökkentést ezekkel a felújításokkal lehetne garantálni” – fogalmazott Dobrev Klára.

A DK EP-képviselője szerint felháborító, hogy miközben Orbán a péntek reggeli propagandainterjúiban válogatott szidalmakkal illeti az ellenzék energiapolitikáját, valójában ismét ő vallott csúfos kudarcot.

A valódi rezsicsökkentést átfogó, az európai uniós támogatásokból megvalósítható, önrész nélküli panel- és társasházfelújításokkal lehetne elérni. Orbánék erre mondanak nemet, ezzel minden évben súlyos tízezreket vesznek ki a magyar emberek zsebéből, hiszen a korszerűtlen épületek rosszabbul szigetelnek és több energiát fogyasztanak. Orbánék nem csinálnak mást, csak az energiafogyasztás kapcsán is egy szociálisan érzéketlen, embertelen és igazságtalan politikát folytatnak, ennek kell véget vetnünk jövő tavasszal”

– jelentette ki.

Dobrev Klára szerint, ha Orbánék számára az energiatakarékosság nem csupán üres politikai szlogen lenne, akkor az épületfelújításokkal a kormány 16%-al tudná csökkenteni az energiafogyasztást.

„Így lehetne azoknak segíteni, akiknek erre a legnagyobb szükségük lenne. Azoknak a tisztességes magyar családok sokaságának, akiknek minden hónap végén problémát jelent a számlák kifizetése. Ezen családok száma pedig minden korábbinál magasabb: ma Orbán Magyarországán minden hatodik háztartás energiaszegénységben szenved.

Ez azt jelenti, hogy minden hatodik magyar háztartásban nem képesek megfizetni a fűtés vagy más, alapvető energiaszolgáltatások olyan szintjét, amely a tisztességes életminőséghez szükséges. Így kénytelenek gyermekek, tisztességgel dolgozó felnőttek és nyugdíjasok az előttünk álló téli hónapokra készülni” – figyelmeztetett Dobrev Klára

loading...