Az alacsony üzemanyagár ára: Orbánék bolsevik módszerekkel kényszerítenék rá akaratukat a benzinkutakra

Kép forrása: MTI

Hétfőtől 480 forintban rögzítik a 95-ös oktánszámú benzin és a dízel literenkénti árát, jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. Az intézkedés november 15-én lép életbe, és három hónap elteltével vizsgálják felül. A miniszter szankciókról is beszélt:

elmondta, hogy azokat a benzinkutakat, melyek nem tartják be az árstopot, be fogják zárni.

A részletek szombat este jelentek meg a Magyar Közlönyben. Eszerint

a kutaknak kötelező nyitva lenniük, nem zárhatnak be maguktól. Akkor viszont kötelező üzemszünetet tartaniuk, ha két napnál hosszabb ideig nem árulják a megjelölt üzemanyagokat.

A közlöny így fogalmaz: „köteles üzemszünetet hirdetni az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője, ha a fogyasztókat az Árrendelet szerinti termékekkel kiszolgálni 7 napon belül nyitvatartási idejében összesen 48 órán keresztül nem tudja. Az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője más okból üzemszünetet nem hirdethet”.

Emellett az üzemszünet közben a kutakon más kereskedelmi tevékenységet sem lehet folytatni, és a rövidebb ideig sem lehet nyitva a szokásosnál.

Az a kút, amelyik nem tartja be az előírásokat, a következő szankciókra számíthat:

  • bírságot kaphat 100 ezer forinttól 3 millió forintig terjedően, fellebbezni nem lehet ez ellen;
  • ismételt jogsértés esetén pedig akár fél évre is eltilthatják az üzemeltetőt a saját benzinkútjának üzemeltetésétől.

Ha az üzemeltetőt eltiltják a kúttól, akkor az adott benzinkút üzemeltetésére kijelölnek „az érintett üzemanyagtöltő állomás 30 kilométeres vonzáskörzetében lévő, a lakosság igényeinek kielégítésére alkalmas nyilvántartott szolgáltatót”. Ezzel pedig az épület és a tárgyi eszközök is ideiglenesen az újonnan kijelölt szolgáltatóhoz kerülnek, és árulhatja is a kúton található árukészletet.

loading...