Orbán feladta kínai álmát? Most egy „komoly nagy koreai egyetemi kampuszt” hozna Budapestre

Kép forrása: MTI

Koreai egyetemi kampusz létesülhet Budapesten – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. A bejelentés semmilyen részletet nem tartalmazott egyelőre az újabb kelet-ázsiai egyetemi együttműködésről, még azt sem lehet tudni, hogy melyik koreai felsőoktatási intézményről van szó. Orbán szerint azonban már megkezdték a tárgyalásokat „egy komoly nagy koreai egyetemi kampusz létrehozásáról Budapesten” – áll az MTI hírében.

Orbán Viktor a „V4-Korea Üzleti Fórum” megnyitóján beszélt a magyar-koreai kapcsolatokról, amiket, mint mondta, most egy szinttel feljebb, stratégiai szintre emelik, és a gazdaságon túl kiterjesztik a tudományra, a kutatásra és az oktatásra is. Orbán a koreai példát a hagyomány és a technológia kombinációjának nevezte, ahol „a család az minden”, és azt mondta, 2010-ben Dél-Korea volt az egyik mintaország, amelynek az óriási fejlődését például tűzték ki Magyarország elé.

Olyan munkaalapú gazdaságot kell létrehozni, amelyben folyamatosan tanulnak az emberek, erős nemzeti öntudat kell, amely önbizalomban fejeződik ki, használni kell a regionális logisztikai adottságokat, rendelkezni kell egy vízióval, valamint hosszú távra kell tervezni

– mondta Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy a két ország között a kereskedelmi kapcsolatok tíz év alatt a tízszeresükre nőttek, és 2019-ben már Dél-Korea volt a legnagyobb magyarországi befektető: jelenleg 4 milliárd dollárnyi dél-koreai vállalati beruházás zajlik Magyarországon, és további 16 koreai beruházás megindításáról zajlanak tárgyalások – tette hozzá.

Orbán a fórumon arról beszélt, hogy a többféle problémával küzdő Európa most vajúdik, és szerinte a kontinenst egyetlen kérdés foglalkoztatja: hogyan tudja az EU visszanyerni azt a versenyképességét, amellyel még a 2008-as pénzügyi válság előtt rendelkezett. „Olyan gazdaságpolitikával nem tudjuk visszanyerni a versenyképességet, amely a középpontba nem a hatékonyság növelését állítja” – fogalmazott. Kiemelte: Magyarország ezért támogatja a digitalizációt, a zöld gazdaságot, az adócsökkentést, a még nyitottabb kereskedelempolitikát, de nem támogatja a protekcionista elképzeléseket, az adóemeléseket, „és nem tudjuk támogatni a szocialisztikus elképzeléseket sem”.

loading...