Dobrev Klára: Az ingyenes közműminimum koncepciója arról szól, hogy mindenkinek járjon az emberhez méltó élet

Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje és Márki-Zay Péter teljesen mást gondol rezsipolitika terén. A DK-jelöltje szerint sávos közműdíjra lenne szükség.

Dobrev szerint arra lenne szükség, hogy egy alap mértékig ingyenesen járjon mindenkinek egy „közműminimum” a vízre, a gázra és a villamosenergiára, ez az alap mindenkinek alanyi jogon járna. Ha pedig valaki ennél egy kicsit többet fogyaszt, az egy kicsit többet fizetne érte, ha pedig valaki még többet fogyaszt, az még többet fog fizetni érte – vezette le.

Mint mondta, gyakori félreértés, hogy egy ilyen ingyenes alapszolgáltatással rendelkező rendszert nem lehetne megvalósítani, de ez a program szerinte azért lenne megvalósítható, mert a leggazdagabbak pénzéből lehetne fedezni a legszegényebbek rezsijét.

„Több felelősség fent, több lehetőség lent. Ezt jelenti a társadalmi igazságosság”

– jelentette ki Dobrev Klára, aki arra emlékeztetett, hogy Márki-Zay Péter azt mondta, hogy „abszolút kiverte nála a biztosítékot”, hogy bárkinek is ingyen energiát adjunk.

A DK miniszterelnök-jelöltje azt mondta, ez egy gyakori jobboldali megközelítés, de ő ezzel szemben progresszív baloldaliként úgy véli, a társadalmi igazságosság jegyében „nem hagyhatjuk, hogy emberek fagyjanak meg a saját lakásukban, mert nem telik nekik fűtésre, és nem hagyhatjuk, hogy egy gyerek azért ne tudjon fürödni, mert nem telik a családjának vízszámlára”.

Dobrev Klára szerint az ingyenes közműminimum koncepciója lényegében arról szól, hogy mindenkinek járjon az emberhez méltó élet.

loading...