A háziorvosok nem nyelik le Müller Cecília elmebeteg ötletét, aláírásgyűjtést indítottak ellene

Kép forrása: MTI

Aláírásokat gyűjtenek a háziorvosok, miután az operatív törzs elrendelte, hogy a felső légúti tünetekkel orvoshoz fordulók mindegyikénél végezzék el az antigén gyorstesztet a rendelőjükben – írja a Népszava.

A Müller Cecília és György Zsombor államtitkár által jegyzett levélben az utasítást azzal indokolják, hogy az Nemzeti Népegészségügyi Központban elvégzett nem reprezentatív – mindössze 50 mintás – vizsgálat szerint többnyire a náthát okozó rhinovírusok és kisebb parainfluenzát okozó vírusok cirkulálnak.

A napokban kiadott utasítás szerint a háziorvosoknak a jövő héttől kellene kezdeniük a hozzájuk érkező napi betegek gyorstesztelését, amelyhez teszteket és védőfelszerelésként plexi arcvédőt biztosítanak a számukra.

Az aláírást kezdeményezők szerint viszont a feladathoz se eszközük, se megfelelő körülményeik nincsenek, ráadásul a háziorvosi rendelők döntő többségében nincs lehetőség a fertőzésgyanús és nem fertőző betegek elkülönítésére. Nem beszélve arról, hogy

a járványügyi protokoll azt is előírja, hogy amennyiben pozitív mintát találnak, akkor ezt követően el kellene végezniük a rendelő, a váró teljes fertőtlenítését. Azaz mindehhez ki kellene üríteni a rendelőt, ám ezzel ellehetetlenül a többi, más panasszal jelentkező betegek ellátása.

loading...