Dr. Sándor Zsuzsa egykori vezető bíró megerősítette: Dobrev Klára tervei hitelesek a feles alkotmányozásról

Dr. Sándor Zsuzsa 2012-ben tanácsvezető bíró volt a Fővárosi Bíróságon, azonban a Fidesz-kormány több mint kétszáz másik társával együtt kényszernyugdíjazta. Vele beszélgetett a Szabad Európa. 

Az alkotmányozással kapcsolatban az egykori vezető bíró így fogalmazott:

„Választások jönnek, meg kell nyerni a választásokat. Ez az első lépés. Hogy utána mit és hogyan, arról nagyon sok szakmai vita folyik. Ha kétharmaddal nyer a demokratikus ellenzék, nincs gond, de nem vagyok ennyire optimista. A problémák akkor jönnek elő, amikor, mondjuk, felessel megnyerik a választást. Alkotmányjogászok gondolkoznak és dolgoznak ki különböző elméleteket, mit lehet kezdeni a kétharmados törvényekkel.

A mostani Alaptörvény alapján – amely egyébként borzalom, önmagában is borzalmas, semmiféle jogalkotási szabálynak nem felel meg – meg lehet állapítani, hogy a Fidesz a hatalom kizárólagos megragadására törekszik.

Vörös Imre alkotmányjogász elmélete szerint amikor az Alkotmánybírósághoz benyújtottak egy beadványt ezzel, tehát a hatalom kizárólagos megragadásával kapcsolatban, az Alkotmánybíróság azt mondta, hogy nem tud és nem akar ezzel foglalkozni, tehát elutasította. Vörös elmélete szerint tehát az Alkotmánybíróság nem teszi a dolgát, mert nem foglalkozik egy alkotmányos kérdéssel, így a feles többségű parlament átveheti az Alkotmánybíróság hatáskörét, és kimondhatja, hogy az Alaptörvény nincs, nem létezik.

Vannak részei, amelyeket meg lehet tartani, azokat tartsák meg. Vannak részei, amelyeket egyszerűen meg kell semmisíteni. Ehhez azonban társadalmi támogatottság kell – véli Dr. Sándor Zsuzsa.

A bírónő konkretizálja is:

„Ez azt jelenti, hogy a társadalmat még ebben a hátralévő időben meg kell győzni arról, hogy egyetlen ember autokratikus hatalma vezeti az országot. Ha eljutnak odáig, hogy feles győzelmet aratnak, legyen mögöttük társadalmi támogatottság, hogy azt mondhassák, hölgyeim és uraim, mi új, tisztességes alkotmányt fogunk készíteni, amelyet az önök javaslataival, az önök népszavazásával fogunk alátámasztani, hogy magukénak érezzék, és ne a Fidesz-alaptörvény mentén működjön az ország. Mert ha ez így marad, akkor nem tud működni.”

Összegezve tehát:

A volt bírónő szerint ha az Alkotmánybíróság nem teszi a dolgát, mert nem foglalkozik alkotmányos kérdéssel, a feles többségű parlament elméletileg átveheti az Alkotmánybíróság hatáskörét, ezzel kimondva: a fideszes Alaptörvény nem létezik többé.

Dobrev Klára tervei tehát nagyonis megalapozottak, azok messze állnak a „politikai humbugtól,” ahogy Karácsony Gergely vélekedett róluk.

loading...