Orbán a pácban: az EU nem hisz a magyar miniszterelnök szavában, bizonyítékot követelnek

Kép forrása: AFP

Az EU nem hisz már Orbán Viktor ígéreteinek – továbbra is bizonyítékot várnak a magyar kormánytól, nem ígéretet.

A szeptember 30-i határidő eredménytelenül múlt el, továbbra sincs megállapodás az EU és az  Orbán-kormány között a Magyarországot megillető 2511 milliárd forintos költségvetés felhasználásáról.

Ahogy a hétéves keretköltségvetés esetében, a nemzeti helyreállítási terveknél is fontos szempont, hogy a forrásokat a digitalizációra és a gazdaság zöldítésére költsék. Ugyanakkor a nemzeti tervek elbírálásában nagy szerepe van az úgynevezett országspecifikus ajánlásoknak is. Ezek eddig valóban csak ajánlások voltak, amelyeknek nem kötelező megfelelni, a helyreállítási tervek értékelésekor azonban az Európai Bizottság már ragaszkodhat az ajánlásnak való megfeleléshez.

Magyarország esetében – egyebek mellett – az országspecifikus ajánlások visszatérő eleme az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségét érő támadások, a gyenge korrupcióellenes keret, az uniós forrásokkal történő visszaélések nem kellő feltárása és szankcionálása, röviden az EU-s pénzek nem hatékony és átláthatatlan felhasználása.

Ezen a téren vár az Európai Bizottság konkrét kötelezettségvállalásokat a magyar kormánytól – és ez az, amit eddig nem kaptak meg – írja a Szabad Európa.

Az Európai Bizottság szóvivője, Veerle Nuyts elmondta, hogy nincs újabb határidő a terv elbírálására, ami még kiszámíthatatlanabbá teszi az eljárást. 

loading...