Kitiltották Ukrajnából azt a fideszes képviselőt, akinek választókörzetébe sok ukrán-magyar szellemlakost jelentettek be romos épületekbe

Kép forrása: MTI

Szabolcsban már hónapok óta suttogják, hogy a korábban havonta többször is Ukrajnába utazó Tilki Attila országgyűlési képviselő, a vásárosnaményi központú négyes számú választókörzet fideszes bajnoka már hónapok óta nem járt Kárpátalján.

A Szabad Európa kiderítette, hogy a megyei Fidesz-elnököt már több, mint kilenc hónapja kitiltották Ukrajnából. A lapnak ezt az ukrán titkosszolgálat erősítette meg.

„Tájékoztatjuk, hogy Tilki Attila, magyar tisztviselő az ukrán belügyekbe való beavatkozás és az ukrán állambiztonság aláásására irányuló tevékenysége miatt 2020.12.10 kezdődően három évig nem léphet be Ukrajna területére. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a jogi tájékoztatás, jogi tanácsadás és jogi kérdésekben történő felvilágosítás nyújtását Ukrajna „Az ingyenes jogi segítségnyújtásról” szóló törvényének 9. cikkében meghatározott szervezetek végzik. Ukrajna Biztonsági Szolgálata nem szerepel az ilyen szervezetek között”

– írta a Szabad Európának az SZBU.

Tilki Attila karrierje a kétezres évek elejétől töretlen, nem csak a fideszes országgyűlési képviselő karrierje ívelt felfelé, hanem a rá szavazók száma is, annak ellenére, hogy a keleti végekről nagy százalékú volt a belső elvándorlás. Tilki Attila 2014-ben 52,94 százalékkal nyert, azaz összesen 23 113-an tettek ikszet a neve mellé a választásokon. A szavazatait négy évvel később 2018-ban még mindig tudta növelni és 59,75 százalékkal újrázott a képviselő 29 865 szavazattal.

Az Átlátszó adataiból kiderül, hogy a Fidesz beregi nagyágyújának választókerületében

2018-ban valahogy 3933-mal több szavazó volt az országgyűlési választásokon, mint négy évvel korábban. Akkoriban csak Vásárosnaményban 2118 új voksolót regisztráltak.

Tilki Attila választókerületéhez tartozik Kispalád is, amely falu azzal került a hírekbe, hogy itt 2011-ben még csak 539-en éltek, de öt évvel később már több mint a duplájára emelkedett a lélekszám. Akadt olyan ház, ahova papíron csaknem 200 ukrán-magyar szellemlakos volt bejelentve, olyan emberek, akiket a faluban sosem látott senki, azóta sem.

A Célpont 2017-es tényfeltáró riportja után két feljelentés is érkezett a rendőrséghez, ítélet azonban csak 2021 elején született az ügyben. A falu volt polgármesterét Magyar Sándornét másfél év letöltendő börtönre ítélte a bíróság két évre felfüggesztve, valamint 120 ezer forintos pénzbírságot is kapott a fideszes expolgármester száz rendbeli közokirat-hamisítás, valamint költségvetési csalás miatt.

Tilki Attila nem válaszolt a Szabad Európa kérdéseire, így az nem derült ki, hogy az ukrán titkosszolgálat mivel indokolta számára a kitiltást. A képviselő még több mint két évig nem léphet be Ukrajnába, pedig a Nemzeti Összetartozás parlamenti bizottságának tagjaként a feladatai közé tartozik a többi között a Kárpát-medencében és a diaszpórában működő magyar politikai, egyházi és civil szervezetekkel való kapcsolattartás is.

loading...