Előválasztási vita: nálunk így néz ki a rangsor

Olyan dolog történt vasárnap este az ATV-n, ami Magyarországon még soha nem fordult elő: ellenzéki miniszterelnök-jelöltek álltak ki egymás ellen egy nyilvános vitára, hogy a választók könnyebben eldönthessék, ki a legalkalmasabb jelölt arra, hogy az országot vezesse a 2022-es kormányváltás után.

Az ATV stúdiójában öt miniszterelnök-jelölt, 4 férfi és 1 nő jelent meg:

Dobrev Klára (DK), Fekete-Győr András (Momentum), Jakab Péter (Jobbik), Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd-LMP) és Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) vitáztak.

Véleményünk szerint az első vitát Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje nyerte, őt követi Jakab Péter, a Jobbik elnöke, majd csak harmadikként fut be Karácsony Gergely. A DK miniszterelnök jelöltje ismét bizonyította: benne megvan a megfelelő szakértelem és kompromisszumokat is tud majd kötni koalíciós partnereivel, ha ő lesz a miniszterelnök. Karácsony most sem volt túl határozott, ami az elszámoltatást illeti, márpedig elszántság és határozottság nélkül nem lehet nekifutni az Orbán-rendszer lebontásának. A valóságtól elrugaszkodott momentumos „felcsúti per” pedig nevetséges.

A jelöltek rövid bemutatkozói után el is kezdődött a vita. Az önéletrajzok közül is Dobrev Kláráét emelnénk ki, mint olyat, amely tükrözi, hogy egy igazi szakember kerülne az új kormány élére, ha ő nyerné meg az előválasztást. Dobrev Klára bemutatkozója:

Jogász, közgazdász, egyetemi oktató, fejlesztéspolitikai tanácsadó, politikus, 3 gyermek édesanyja. 10 évet dolgozott a magyar államigazgatásban, pénzügyjogot tanított az ELTE-n. 8 éven át fejlesztéspolitikai tanácsadóként dolgozott a magánszektorban az EU, az OECD, az ENSZ és számos európai kormány rendszeres partnereként. 5 nyelven beszél, jelenleg a DK EP-képviselője és az Európai Parlament alelnöke. Dobrev Klára nem csak győzni tud, hanem kormányozni is.

Első három legfontosabb intézkedés

Dobrev Klára szerint itt sokkal nagyobb a baj, mint hogy három fontos lépést ki lehessen emelni. Nem elég nyerni, a kormányzásra kell felkészülni. A DK jelöltje szerint már a kormányváltás utáni első napra vaskos törvénycsomag kell. Elszámoltatás, a mamelukok leváltása nagyon fontos. Azonnal költségvetési törvényt kell módosítani, az oligarcháknak szétszórt vagyonokat pedig vissza kell adni a népnek.

Elszámoltatás

Mi lesz, ha nem lesz az új kormánynak kétharmada?

Dobrev Klára szerint ebben az esetben ki kell mondani, hogy a Fidesz Alaptörvénye alkotmányellenes, nem legitim. Lehet, hogy néha „trükkökre is szükség lesz”, de „nem köthetik gúzsba az új kormányt a kétharmados törvények” – fogalmazott a DK miniszterelnök-jelöltje.

Dobrev szerint a legfontosabb és legnehezebb kérdés, hogyan leszünk gazdagabb ország. Ma Magyarország egy olyan családra hasonlít, ahol a papa rántott húst kap, a nagymama csak zsíros kenyeret, a rokkant rokon zsírt se, a gyerek meg elmenekült külföldre. Úgyhogy az embert kell visszahelyezni a politika központjába. Orbán szerint kizsigerelt munkaerő és gyenge forint kell. De ehelyett a sokaságnak kell versenyképesnek lennie, azaz tisztességes béreket kell adni.

Orbán az oligarchák zsebét tömi

Dobrev Klára kifejtette: a magyar kormány a GDP 6%-át a gazdaság támogatására költi, amit ő leállítana, mert ez a pénz Orbán oligarcháinak megy: „Csányinak, Garancsinak, Tiborcznak, Mészárosnak”. A DK miniszterelnök-jelöltje a kisvállalkozóknak adná ezeket a pénzeket.

A DK jelöltje teljes szemléletváltást ígér az egészségügyben és az oktatásban, 9000 új ápoló, sok új orvos is kell. Példákat is hozott Dobrev Klára:

  • Utcafórumainak egyikén találkozott egy nagymamával, aki csak 2023-ra kapott műtétre időpontot, addig fájdalommal él, mert nincs elég orvos.
  • A DK miniszterelnök-jelöltje szerint lehet beszélni (a Fekete-Győr András által emlegetett) finn oktatási modellről, mindenről, de amíg nincs elég pedagógus, addig semmi sem történhet. Költeni kell a pedagógusokra és az egészségügyi dolgozókra.
  • Szégyen, hogy Romániában egy kezdő tanár 30 ezer forinttal többet keres, mint egy magyarországi.

Jakab Péter szerint Karácsony Gergely főpolgármester lesz a kormányváltás után is

A négyperces kötetlen vitában bárki reagálhatott bárkire: Dobrev Klára Fekete-Győr Andrással „vitatkozott” a tanárok béremelésének mértékéről. Márki-Zay szerint a tanárok számára a szabadság és a motiváló környezet is legalább ilyen fontos. Karácsony szerint ma az egyházi iskolákra többet költ az állam: ezt a különbséget meg kell szüntetni, de nem úgy, hogy az egyháziak kevesebbet kapjanak, hanem úgy, hogy a többi iskola többet.

Jakab Péter eleresztett egy gondolatot, miszerint

a kormányváltás után Karácsony Gergely főpolgármesterként élvezni fogja, hogy visszakerülnek az iskolák az önkormányzatokhoz. Vagyis nem miniszterelnökként.

A kormányzást akadályozó fideszes kétharmados törvényeket el kell törölni

Dobrev Klára szerint aki lopott, annak börtönbe kell kerülnie, és a lopott vagyont el kell kobozni. Az a dráma, hogy erről külön programot kell alkotni, mert automatikusan ez nem működhet Magyarországon. Nemcsak igazságtételről beszélünk, hanem arról, hogyan lehet rengeteg pénzt visszaszerezni. Idén tavasszal 2000 milliárdot dobtak ki az ablakon, ezt ellopták. A korrupciót kell megölni, és ehhez a kétharmados törvényeket meg kell semmisíteni.

Kétség nem fér hozzá: a Fidesz a választási vereségtől tartva már hónapok óta minden erejével azon munkálkodik, hogy az új kormányt ellehetetlenítse. A DK miniszterelnök-jelöltje kijelentette:

nem fog megcsuklani a hangja Pekingben, ha a Fudan szerződését fel kell bontani.

Dobrev Klára végül leszögezte: meg fogják nyerni az áprilisi választást, mert az ellenzéknek sikerült összefognia. Figyelmeztet azonban arra, hogy Orbán rendszerét kormányváltással nem lehet leváltani, csak a gyors és sikeres kormányzással.

Ehhez érzem magamban az erőt és a tapasztalatot. Azért is járom az országot, mert ez a feladatom, hitet és erőt adni

– mondta a Demokratikus Koalíció miniszterelnök jelöltje.

Már az első vita után kijelenthetjük: Dobrev Klára a legalkalmasabb jelölt arra, hogy szakértelmével és kompromisszumkészségével, mégis határozott elképzeléseivel összefogja az ellenzéket, hogy egy jobb országot teremthessenek a kormányváltás után. 

loading...