Bajban a gránitszilárdságú Alaptörvény: a Velencei Bizottság vizsgálja a 9. alkotmánymódosítást, és azt ígérik, gyorsak lesznek

Kép forrása: MTI

Az Európai Tanács parlamenti közgyűlése felkérte a Velencei Bizottságot, hogy vizsgálja meg a 9. alkotmánymódosítás és az egyes választási tárgyú törvények tavaly év végi módosításait – tudta meg a Szabad Európa. A Bizottság, vagyis az Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló testülete azt közölte a lappal, hogy

gyorsak lesznek, és még ebben a hónapban online találkozókat szerveznek a magyar érdekeltekkel.

A Szabad Európa úgy tudja, hogy a szervezet szeptember 16-án kezdi az alkotmány- és a választási törvény módosításáról szóló megbeszéléseket a magyar kormány képviselőivel, állami szervekkel, valamint a témában jártas civil szervezetekkel. A jelenlegi ütemterv szerint a testület következő plenáris ülésén, október 15–16-án napirendre tűzi a magyar ügyet, és ha nem lesz csúszás a vizsgálat során, meg is fogalmazza hivatalos véleményét.

A Fidesz a 9. módosítással írta bele az Alaptörvénybe, hogy „az anya nő, az apa férfi”. A módosítás továbbá a gyerekek védelmére hivatkozva ellehetetlenítette a transznemű emberek nemének jogi elismerését.

Ez a módosítás volt az is, amelyik a vagyonkezelő alapítványokról rendelkező törvényeket sarkalatos törvénnyé minősítette, amelyekhez azóta csak kétharmados többséggel lehet hozzányúlni. Röviddel ezután több ezer milliárd forintnyi közvagyont és tucatnyi egyetemet szervezett ki ilyen alapítványok tulajdonába a kormány.

loading...