Az Európai Bizottság lekevert egyet Orbánnak: az írek és csehek költhetik a helyreállítási pénzt, a korrupt Orbánék nem

Kép forrása: AFP

Jóváhagyta a csehek és az írek helyreállítási forrásokra vonatkozó tervét az uniós pénzügyminiszterek tanácsának hétfői videokonferenciája. A döntést az Európai Bizottság támogató ajánlása előzte meg, ezt követően a pénzügyminiszterek döntése már csak formaságnak számít. Ezzel összesen már 18 tagállam számára vált elérhetővé a források lehívása.

A nemzeti helyreállítási tervek elfogadásának állásáról, benne a magyar terv helyzetéről néhány napja hosszabban írt a hvg.hu.

A mostani tanácskozás után Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke megerősítette: hogy szeptember végéig meghosszabbítják az értékelési határidőt, amely eredetileg július 12-én járt le. Azt is elmondta az alelnök, hogy a tárgyalások

a Magyarországon azonosított jogállamisági kihívásokkal összefüggésben zajlanak.

Hozzátette: vannak olyan jogállamisági problémák is, amelyek nem érintik a helyreállítási tervet, ezek elkülönítve, de párhuzamosan zajló folyamatok.

Andrej Šircelj, a soros elnökséget betöltő Szlovénia pénzügyminisztere elmondta, hogy a tárcavezetők ezen a héten pénteken és szombaton is összeülnek, ezen a megbeszélésen azonban nem fognak szót ejteni a magyar (vagy bármely más) helyreállítási tervről. Így legközelebb október elején kerülhet a testület elé a 2500 milliárd forintos magyar nemzeti terv.

loading...