„Félművelt kivagyiság” – Kéri László leoltotta az Orbán-kormányt a huszadikai parádé miatt

„Kifejezi az auguszus 20-án látott zagyvaság azt a fajta új kultúrát, amelyet az új elit hosszú ideje szeretne az egész országra kiterjeszteni” – véli Kéri László. A politológus szerint nem újkeletű ez az igény, ahogy az sem, hogy az ünnepet mindig a Fidesz által aktuálisan propagált ideológiához igazítva tematizálják.

Idén a Fidesz az államot, mint misztikus képződményt próbálta bemutatni. Kéri szerint egyfajta spirituális töltetet az államnak, mintegy felettünk álló testetlen hatalomnak. Hozzátette, ez inkább Mezopotámiára és Egyiptomra volt jellemző, pedig ez egykor az alkotmányosság és a köztársaság ünnepe volt, magyarán mindenkié.

Egyiptommal és Mezopotámiával ellentétben azonban az újgazdag, félművelt kivagyiság ünnepének lehettünk tanúi augusztus 20-án. Mindezt a kereszténységet is felülíró államimádat jegyében.

Formailag ízléstelen, nem kiforrott, a korábban említett félműveltek kivagyisága tükröződik benne. „A kormány el akarja terelni a figyelmet arról a tényről, hogy a hatalom a néptől származik”

– mondta Kéri a Klubrádióban.

loading...