Több tízezren vannak, de az Orbán-kormány még több vendégmunkást hoz az országba

Kép forrása: MTI

Ahogyan a 2010-es évek közepétől kezdett egyre súlyosabbá válni a munkaerőhiány, úgy jött be egyre több vendégmunkás a kormány engedélyével. Hogy pontosan mennyi, arra csak közelítő becslés létezik, mivel a munkaerőhiány által leginkább érintett területeken már évek óta nem kell a szerb és az ukrán állampolgároknak munkavállalási engedélyt kérniük, ha 90 napnál rövidebb munkára jönnek Magyarországra, írja a Népszava.

De ahol kell, ott látványos a felfutás:

míg 2016-ban 14 500, munkavállalási céllal Magyarországon való tartózkodási engedélyt kérvényt adtak be, addig a pandémia előtti évben már 78 ezren.

Tavaly, a járvány első és második hulláma alatt sok ezer vendégmunkás tért haza, de idén újra sokan jönnek, mivel a munkaerőhiány fokozódik, a cégeknek kellenek a kétkezi munkások. A kormány ezért most még szélesebbre tárja a vendégmunkások előtt az ország kapuit – írja a lap.

Szeptember 1-jétől a kormány lehetővé teszi, hogy nem szomszédos, harmadik országbeli munkavállalók átmeneti időre Magyarországra jöjjenek munkaerő-kölcsönzőkön keresztül is, az őket ide hozó munkaerő-kölcsönzőnek minősített munkaerő-kölcsönzőnek kell lennie.

Az egyik szakszervezeti vezető arra világított rá, hogy nem arra ösztönzik a munkaerő-kölcsönző cégeket és az ide jövő vendégmunkásokat, hogy a dolgozók maradjanak is sokáig itt Magyarországon.

Az Orbán-kormány nem magyar emberekkel szeretné feltölteni a magyarországi munkahelyeket, hanem külföldi vendégmunkásokkal. A Fidesz évek óta a magyar emberek érdekei ellen cselekszik!

loading...