Gratulálunk Orbán Viktor kormányának, hiszen most tényleg elsők lettek valamiben az EU-ban

Orbán Viktor szerdán bejelentette, hogy öt kérdésben népszavazást kezdeményez a kormány a gyermekvédelminek mondott, valójában homofób törvényről azért, hogy ismét megállítsák Brüsszelt, mert ugye hetek óta támadás alatt van Magyarország. (Nem Magyarországot támadják, hanem a korrupt Orbán-kormányt.)

A miniszterelnök bejelentése a hétvégén kipattant lehallgatási ügy, illetve a kedden közzétett új magyar jogállamisági jelentés után érkezett és a Portfolio rövid elemzése szerint megerősíti, hogy tartós szembenállás lesz a magyar kormány és az Európai Bizottság, illetve az Európai Parlament között.

Ezek alapján még inkább valószínű, hogy legalább a 2022. áprilisi parlamenti választásokig nem jönnek érdemi EU-pénzek Magyarországra.

Ennek oka, hogy az említett törvény megváltoztatását kéri az Európai Parlament és az Európai Bizottság az Alapjogi Chartában rögzített emberi jogokra hivatkozva, amelyek ún. feljogosító feltételek az uniós programok brüsszeli jóváhagyásához, és a pénzek majdani kiutalásához. Emellett az Európai Bizottság két feltételt szabott a pénzek folyósításához:

  1. egyrészt az igazságügyi rendszer átalakítását,
  2. másrészt az OLAF által felvetett ügyek alapos kivizsgálását.

A mai bejelentés üzenete végülis egybeesik azzal a tegnapi uniós biztosi üzenettel, hogy még jó ideig nem valószínű uniós felzárkóztatási pénzek kiutalása Magyarország felé, mert a kifogásolt homofób törvény belátható ideig nem fog megváltozni, a két bizottsági elvárás teljesítése pedig egyelőre erősen kérdéses.

Gratulálunk Orbán Viktor kormányának, hiszen most tényleg elsők lettek valamiben az EU-ban: Magyarország az első olyan ország, amely a korrupt kormánya miatt ezermilliárdos támogatástól esik el.

loading...