Jó hír a Dobrev Klárát támogatóknak: egy új kutatás szerint a DK miniszterelnök-jelöltje már most Orbán méltó kihívója lett

Az IDEA Intézet a miniszterelnök-jelöltek politikai személyiségjegyeit és imázsát vizsgálta legújabb elemzésében, a kutatás során 14 tulajdonság mentén vizsgálták a kormányfői pozícióra pályázó politikusokat.

A kutatás során a tárgyalt jelöltekről 14 tulajdonságot, képességet soroltak fel, és egyesével, külön-külön kellett megmondani a kérdezettnek, hogy mennyire jellemző az adott politikusra.

A magyar társadalom véleménye a miniszterelnök-jelöltekről

A teljes, választókorú népesség véleménye a három politikus kapcsán egyértelmű különbségeket mutat: Orbán Viktor és Dobrev Klára a 14 tulajdonság többségében erős versenyt fut, hozzájuk képest ezen tulajdonságok esetében Karácsony Gergely átlageredményei elmaradnak.

Felkészültségben, széles látókörben ugyanakkor Dobrev Klára magasabb mutatókkal rendelkezik, mindkettőjüknél. Dobrev jobb szónoknak, karizmatikusabbnak, erőteljesebbnek („képes nagy csatákat megvívni”), magabiztosabbnak és tekintéllyel bíróbbnak látják Karácsonynál.

Fontos megjegyezni, hogy a teljes, választókorú népesség kollektív gondolkodásmódjában Orbán Viktorról meglehetősen kedvezőtlen kép bontakozik ki, ha olyan tulajdonságokat vizsgálunk, mint őszinteség, tisztesség, megbízhatóság. Nagyon érdekes, hogy az a tudatosan épített kép, miszerint ő a nép gyermeke, egy közülünk, nem találkozik a társadalom véleményével.

Ellenzéki szavazók véleménye a miniszterelnök-jelöltekről

Az ellenzéki szavazóknak rendkívül negatív véleménye van a jelenlegi miniszterelnökről. Nincs egyetlen olyan tulajdonság, amelyben Orbán Viktor megközelíteni, pláne megelőzné az ellenzéki jelölteket.

Dobrev Klára imázsprofilja a jelenlegi miniszterelnökhöz képest sokkal kiegyensúlyozottabb képet mutat. Ahogy azt a teljes népességre vonatkozó adatoknál látni lehetett, a felsorolt 14 tulajdonság közül kilencben Dobrev, ötben Karácsony mutatói a jobbak. Az egyetlen női miniszterelnök-jelölt imázsa négy tulajdonság tekintetében tűnik különösen kiemelkedően jónak a főpolgármesterhez képest:

Dobrevet magabiztosabbnak, erőteljesebbnek és tapasztaltabbnak látják az ellenzékiek, valamint a szónoki képességeit tekintve is Dobrevet minősítik lényegesen kedvezőbbre.

További kiugró adat, hogy a Dobrev–Karácsony párharc a kormányzói képesség minden vonatkozásában Dobrev Klára irányába dől el.

A pártoktól távolságot tartók véleménye a miniszterelnök-jelöltekről

A pártpreferenciájukban bizonytalanok és az azt eltitkolók véleménye Karácsony Gergelyről és Dobrev Kláráról több tekintetben is hasonló az ellenzéki szavazókéhoz. Vannak azonban érdemi eltérések is. Szembetűnő különbség, hogy a jelenlegi miniszterelnök megítélése lényegesen kedvezőbb, mint az ellenzéki szavazóké. Bár egyetlen tulajdonság sincs, ahol Orbán kerülne ki „győztesen”, a magabiztosság tekintetében Karácsonyt megelőzi és megközelíti Dobrev értékeit.

A másik látványos különbség az ellenzéki tábor és a pártoktól távolságot tartók véleményében, hogy az utóbbiak a potenciális ellenzéki miniszterelnök-jelöltek imázsáról sincsenek különösen jó véleménnyel.

Az ismeretlen preferenciájúak szerint Dobrev Klára magabiztosabb, erőteljesebb, felkészültebb szakember, szélesebb látókörű, ezzel összefüggésben tapasztaltabb is, mint Karácsony. Szintén jobbnak látják szónoki képességeit, valamint azt feltételezik, hogy Dobrev képes nagyobb csatákat is megvívni. Ezek a tulajdonságok Dobrev kormányzóképességét jobban alátámasztják, mint Karácsonyét

– írja elemzésében az IDEA Intézet.

Az ezekre a tulajdonságokra vonatkozó választói vélemények valószínűleg kevéssé fognak változni. Kijelenthetjük, hogy a kutatás számai alapján Dobrev Klára már 2021 nyarán Orbán méltó kihívója lett.

loading...