Figyelmeztették az USA-ból Orbánt: felkészültek a Fidesz-kormány utolsó hónapjaira

Schengeni övezet: kizárnának minket, komoly következményekkel járna.
Kép forrása: MTI

Daniel Baer egykori amerikai EBESZ-nagykövet szerint Orbán Viktor legutóbbi lépése egy utolsó napjait hivatalban töltő miniszterelnököt jellemeznek, a magyar kormányfő egy iskolai kötözködő gúnyrajzaként végezheti. Baer figyelmeztette is a Fideszt:

az Egyesült Államok képes nyomást gyakorolni a korrupt magyar kormányra, hogyha akar.

Az Obama-adminisztráció alatt tevékenykedő diplomata a Foreign Policy című folyóiratban megjelent írásának tételmondatában úgy fogalmazott, hogy a kisebbségeket vegzáló politikusok kegyetlenségénél csak a gyengeségük jelentősebb.

A szerző szerint az, hogy Orbán a szexuális kisebbségek után eredt, valójában a növekvő elégedetlenséget hivatott elfedni. Baer szerint a populisták két okból támadnak meg védtelen csoportokat:

  1. Egyfelől akkor, amikor a hatalmukat építik, és a többségre nézve veszélyesnek titulálnak egyes kisebbségeket.
  2. Másfelől pedig akkor, amikor a hatalmukat mentik, és miután nem sikerült az ígéreteiket beváltaniuk, keresnek egy ellenségképet, amely eltéríti az emberek gondolatait a lényegről.

Orbán e tekintetben már nem egy nacionalista vagy illiberális demokrata, hanem egy iskolai kötözködő gúnyrajza Baer szerint.

Orbánt, mint populistát, nem érdekli más, mint a legitimációját adó népszerűség: az antidemokratikus lépések, a világvezető halálozást okozó járványkezelés, és az ország keleti kiárusítása lényegtelen, amíg a támogatottságot fenn lehet tartani – véli Baer.

A HVG által szemlézett írásban Baer kifejti, ha a Biden-adminisztráció nyomást akar gyakorolni a korrupt magyar kormányra, minden lehetősége adott rá. Ez egyrészről megtehető úgy, ha az USA a teljes bizalmát adja az EU-nak a demokratikus deficitek kezelésében és a közös döntéseket megfúró országok szankcionálásában.

Biden közvetlenül is foglalkozhat a korrupció kérdésével, ugyanis Magyarország nemcsak önmagára veszélyes, hanem az USA-partner nemzetközi szervezetek súlyát is gyengíteni tudja. Hasonlóan Obama vezetéséhez, most is elképzelhető, hogy

az amerikai diplomácia nem ad nyílt találkozási lehetőséget az ország vezetőivel, és a leendő amerikai nagykövet személyének a kinevezése is lehetőséget ad, hogy egy, a korrupció témájával proaktívan foglalkozó diplomata kerüljön Magyarországra. Arról nem is beszélve, hogy az amerikai állam által finanszírozott Szabad Európa Rádió erős ellensúlya a sajtószabadság magyarországi lerombolásának.

Baer azzal zárta sorait, hogy az Atlanti-óceán mindkét oldalán fel kell készülni Orbán súlyosabbnál súlyosabb lépéseire a következő hónapokban. A szerző szerint hiába gyengül Orbán, egy kétségbeesett zsarnok egyszerre a legveszélyesebb is tud lenni.

loading...