Orbán Viktor meglepődött és padlót fogott: vagy a homofób törvényt, vagy az EU-s pénzeket választja, a kettő együtt nem létezik

Kép forrása: EPA/EFE

A francia Libération napilap szerint nagyon komoly a tét, Orbán Viktor miniszterelnök pedig láthatólag súlyosan elszámította magát. A lap szerint az Európai Bizottság valószínűleg egy az egyben visszautasítja a magyar kormány javaslatát az újjáépítési csomag rá eső részének felhasználására, aminek az oka a Fidesz homofób törvénye.

Ily módon lehet, hogy 7,2 milliárd eurójába kerül Magyarországnak az új szabályozás, amely összeg a magyar GDP 5 százalékának felel meg és Orbán Viktornak rettenetesen nagy szüksége volna rá. Csakhogy Brüsszel nem hajlandó rábólintani a jelenlegi tervezetre.

A viszály oka hivatalosan nem csupán az új jogszabály: papíron az indok az, hogy a jogállam elleni támadások nem szavatolják az uniós alapok korrekt hasznosítását.

Orbán láthatólag súlyosan elszámította magát, amikor nekiment a nemi kisebbségek jogainak – egészen más európai reakciót várt

– olvasható a HVG által szemlézett cikkben.

A nyugati partnerek már a két héttel ezelőtti csúcson bekeményítettek a közösségi értékek nevében, márpedig náluk van a pénzes ládika kulcsa. El lehet képzelni, mennyire meglepődött Orbán Viktor, hiszen idáig simán bevezethette a tekintélyelvűséget, sajátjai javára nyúlhatott le uniós alapokat, megsérthette a sajtó, a bíróságok és az egyetemek függetlenségét. Ezúttal azonban a befizető nemzeteknek elegük lett abból, hogy olyan rezsimeket finanszíroznak, amelyek nyíltan semmibe veszik a közös elveket.

Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke nem értette meg elsőre, miről is van szó, de az igazságügyi biztos, Didier Reynders azonnal elítélte a törvényt. Von der Leyen azután lemondta a múlt csütörtökre időzített budapesti útját, amelynek során bejelentette volna, hogy zöld jelzést kap a magyar pénzügyi csomag. Pont aznap lépett ugyanis életbe a kifogásolt jogszabály.

Főként az Európai Parlament szorongatja a Bizottság elnökét, hogy a pénzen keresztül gyakoroljon nyomást Orbánra. Azt is elvárják, hogy azonnal indítsa be a jogállami mechanizmust. Meg hogy szavatolja a támogatások tisztességes felhasználását. Azon felül maga is forduljon az Európai Bírósághoz, például azon a jogcímen, hogy Magyarország korlátozza a homoszexualitást bemutató filmek forgalmazását, ami sérti az áruk szabad áramlásának elvét.

Ily módon lehetetlenné vált, hogy von der Leyen jóváhagyja fejlesztési elképzeléseket és megelégedjen homályos ígéretekkel, illetve minimális változtatásokkal, ahogy az már csak lenni szokott. Az európai többség most egyértelműen kinyilvánította, hogy véget kell vetni külön útnak bizonyos keleti tagországokban.

A Bizottság ebben az esetben nagyban játszik: ha enged, akkor súlyosan sérül a legitimitása. De kockára teszi a tekintélyét az illiberális magyar és lengyel rendszer is, még ha ezúttal sokba is kerülhet nekik, ha nem engednek. A Libé szerint, mivel nem látni, hogy milyen kompromisszum révén őrizhetné meg az arcát mindkét fél, biztosra vehető, hogy közülük az egyik a végén a padlóra kerül.

loading...