Ehhez mit szól a keresztény kormány? Száz rendőrt küldtek egy tucat katolikus papra Kínában, kimosták az agyukat a fogdában

Kép forrása: AFP

Az Asia News, a Római Katolikus Pápai Külképviseleti Intézet hivatalos sajtóügynöksége május 24-i információi szerint feloszlattak egy papi szemináriumot, három növendéket letartóztattak, majd mind a 13 szeminaristát hazaküldték, és eltiltották őket a teológiai tanulmányoktól a kínai Csincsiangban. A letartóztatottakat egyesével elzárták, és politikai agymosásban részesítették őket.

Május 21-én Csincsiang püspökét, a 63 éves Giuseppe Csang Vejcsut, május 20-án pedig tíz papot tartóztatott le a kínai rendőrség abban a gyárban, amelyet egy katolikus hívő bocsátott rendelkezésükre, hogy szemináriumként tudják használni. A május 20–21-én zajló keresztényellenes akcióban mintegy száz rendőr vett részt.

A főpásztor 1991 óta áll a Honan tartománybeli csincsiangi egyházmegye élén, a Szentszék által elismert püspökök egyike, ugyanakkor a kínai kormány nem ismerte el, ezért „bűnözőnek” tekintik, ami miatt az elmúlt évtizedekben többször is bebörtönözték.

A letartóztatott klerikusokat egy szállodába vitték, ahol egyesével elzárva tartották őket, és politikai „agymosásban” részesítették mindannyiukat, igyekezvén rögzíteni bennük a kommunista párt által biztosított vallásszabadság elveit.

A tíz papot szintén bűnelkövetőnek tekintik, mivel elutasították, hogy az úgynevezett „független egyház” tagjai legyenek, amely a Kínai Kommunista Pártnak van alávetve.

A Vatikán és a Kínai Népköztársaság között kötött egyezmény nem változtatott a felügyelet rendszerén. A Szentszék mint külföldi állam a külügyminisztériummal egyezett meg, az egyházi és vallási tevékenységek azonban az Egységfront és a vallásügyi minisztérium hatáskörébe tartoznak.

Így tudott előállni az a helyzet, hogy bár az egyezmény elismeri a pápát az egyetemes Katolikus Egyház fejeként, így a kínai egyház vezetőjeként is, ennek semmi hatása a helyi közösségekre nézve. Sőt, az egyezmény után még erősebb lett az üldöztetés:

Több püspök van házi őrizetben van, akiket elvágtak a víz-, áram- és gázszolgáltatástól. Van, aki nem találkozhat a hívekkel, illetve vannak, akiket megpróbáltak politikai szempontból átnevelni.

A Fidesz keresztényellenes kínai vezetőkkel parolázik, majd beküldik Bencsik Andrást Bayer Zsolt műsorába, hogy arról szónókoljon:

Ferenc pápa keresztényellenes (mert nem akar találkozni Orbánnal).

A képmutatás nagymesterei mind a Fideszben, vagy a Fidesz közelében ülnek!

loading...