Friss gyorselemzés: a Fudan Egyetem tervei a kormánypárti táborban sem aratnak osztatlan sikert

Kép forrása: AFP

A Republikon kutatócég azt írja friss gyorselemzésében, hogy a Fudan Egyetemmel kapcsolatos terveket a megkérdezettek nagy többsége ismeri, ami jól mutatja a kérdés fontosságát a politikai közbeszédben.

A kormány tervét a válaszadók kétharmada ellenzi. Még a fideszes szavazók majdnem egyharmada is elutasítja a terveket.

A válaszadók 63 százaléka, azaz csaknem kétharmada értesült a kormány Fudan Egyetemmel kapcsolatos terveiről. Ez az arány magasnak számít, írja a Republikon, amelynek második kérdése a kutatásban az volt, hogy aki ismeri, az támogatja-e a kormány idevágó döntését.

A kérdésre adott válaszokból kiderül, hogy a

Fudan Egyetem budapesti megépülése általánosan elutasított a magyar társadalomban. Miközben a válaszadók nagy többsége, 66 százaléka inkább elutasítja a kampusz megépülését, a támogatók aránya mindössze 27 százalék.

A nagy elutasítottságért feltehetően a beruházás egyéb körülményei is okolhatók, mint például az építkezés magas ára, a kínai hitel, valamint az, hogy kínai alapanyagok és beruházók bevetésével zajlanának majd a munkálatok.

Az ellenzéki összefogás szavazói egyértelműen ellenzik a kampusz megépülését, 89 százalékuk ellene van. A Fidesz-KDNP szavazóinak 60 százaléka támogatja a tervet. A Republikon szerint ez jól mutatja, hogy a kormány terve saját szavazóinak körében sem arat osztatlan sikert

Érdekes, hogy a pártnélküli szavazók ebben a kérdésben ugyanúgy gondolkodnak, mint az ellenzékiek:

79% elutasítja a kormány tervét, mindössze 15 százalékuk támogatja.

A tervek szerint hatezer diákja lesz majd a kampusznak, egy részük Magyarországról, a többiek Európa más országaiból. Az oktatók nagyjából 500-600-an lesznek, és globálisan keresnek tanárokat, mert a globális verseny szereplőivé szeretnének válni. Ez lesz a második legnagyobb kínai kampusz Kínán kívül, Európában pedig egyelőre ez lesz az egyetlen.

loading...