Hatalmas sallert kapott Orbán Viktor az Alkotmánybíróságtól

Kép forrása: MTI

A Fidesz–KDNP Orbán Viktor vezetésével mulasztásos alkotmánysértést követett el, amikor a rabszolgatörvény néven elhíresült munka törvénykönyvét a parlamentben 2018 decemberében módosította. Ezt az Alkotmánybíróság (Ab) nemrég elkaszálta

– jelentette ki Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője.

Az Alkotmánybíróság április 30-án nyilvánosságra hozott döntése szerint több ponton is alaptörvénybe ütköző az a jogszabály, amelyet a döntés szerint július végéig kell módosítani, és ehhez az öt parlamenti ellenzéki párt még pénteken benyújtotta módosító javaslatát.

A képviselő emlékeztetett:

az Ab döntése szerint a legfőbb törvénysértés az, ami nincs benne a jelenleg hatályos törvényben, és amely ellen – emlékeztetett – mind az utcán, mind a parlamentben tiltakoztak a szakszervezetekkel és a civil szervezetekkel összefogva.

A rabszolgatörvény az addigi évi 25 óra túlórát felemelte 400-ra, ami Orbán Viktor miniszterelnök szerint „önkéntes” lett volna úgy, hogy erre valójában kötelezni lehetett a munkavállalót.

Az Alkotmánybíróság azt is kimondta:

„senkit nem lehet kirúgni azért, mert nem vállalja a túlmunkát, továbbá azt is, hogy hiába hároméves keretszerződés, évente el kell számolnia a munkaadónak, azaz évente ki kell fizetnie a túlmunkát, vagy ki kell adnia az érte járó szabadnapokat. A szakszervezetek által kialkudott többletgaranciákat pedig nem lehet elvenni a munkavállalóktól”.

Az Ab, amelyet ellenzéki elhajlással nem lehet vádolni, adott egy hatalmas sallert Orbán Viktornak: a munkavállalók, az emberek győztek, szögezte le Szabó Tímea.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese szerint az Ab-döntés jelképes győzelem, amely megmutatja, hogy Orbán Viktor hatalmának is vannak korlátai. A DK politikusa hozzátette:

a magyar munkavállalók ugyanolyan jogokat és fizetést érdemelnek, mint bármelyik európai munkavállaló. – Olyan szabályozásra van szükség, amely helyreállítja az egyensúlyt a munkavállalók és munkaadók között, hogy ne az emberek kiszipolyozására alapuljon a magyar gazdaság – fogalmazott.

A DK pártigazgatója közleményt adott ki: a párt feljelenti Bayer Zsolt feleségét – súlyos ügyek derültek fényre

loading...