Dobrev Klárának igaza lett, bajban a Fidesz nagy terve: az EU megtagadta a pénzt az egyetemektől

Kép forrása: MTI

Csaknem 3300 milliárd forinttal zsugorodott Magyarország helyreállítási és ellenállóképességi terve az előzetesen publikált változat óta, és nincs rá érdemi magyarázat, hogy miért mondott le a magyar kormány ennyi olcsó hitel igénybevételéről, és miért éri be a mintegy 2500 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással.

Az olcsó hitel elengedésére Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Legyen Európai bizottsági elnök megbeszélései után került sor, amikor kiderült, hogy az EU több magyar fejlesztési céllal sem elégedett.

A legnagyobb bukta az, hogy a zászlóshajónak beharangozott projekt, az egyetemek megújítása alaposan összezsugorodott.

A tervezet 1661 milliárd forintos keretösszeggel kalkulált, amiből 1138 milliárd forint lett volna az uniós támogatás. A legnagyobb tétel, 878 milliárd forint a Felsőoktatási intézmények komplex infrastrukturális, szervezet- és képzésfejlesztése címen szerepelt benne.

A megújulás ezernyi ígéretét felvillantó tervezet azonban mélyen hallgatott arról, hogy az egyetemek többsége alapítványi tulajdonba kerül, a kuratóriumokba pedig a Fidesz-klientúra tagjait ültetik. Ezért borítékolható volt, hogy a helyreállítási terv egyetemfejlesztési része nem megy át. Így is történt

– írja a hvg.hu.

Palkovics László innovációs miniszter az RTL Híradónak nyilatkozva azt ígérte, hogy a felsőoktatási intézmények fejlesztéséhez a kormány más forrásokból még hozzátesz 1300 milliárdot. Nem is nagyon tehet mást, hiszen a modellváltás gondolatának épp a gigafejlesztésekkel nyerték meg az egyetemi döntéshozó testületeket.

A jövő évi költségvetés tervezetében azonban

a nem állami felsőoktatási intézmények támogatása mindössze 172 milliárdos összeggel szerepel, vagyis az uniós elutasítás nyomán előállt finanszírozási hiányra még megoldást kell találni.

Dobrev Klárának igaza lett: nem kapnak uniós pénzt a fideszes egyetemek

Európában nem szokás közpénzből magánegyetemeket támogatni, a köz pénzéből ugyanis Európában a köz egyetemeit szokás támogatni. Azzal, hogy Orbán Viktor ingyen privatizálta a fideszes holdudvarnak a magyar felsőoktatás túlnyomó részét, bebiztosította, hogy ezek az egyetemek nem fognak uniós pénzekhez jutni.”

Dobrev Klára kijelentette,

az egyetemeink akkor fognak újra uniós pénzekhez jutni, amikor újra magyar közegyetemek lesznek, nem pedig fideszes magánegyetemek. Ezért nagyon egyszerű a dolgunk”

A DK miniszterelnök-jelöltje megígérte, hogy a kormányváltás után vissza fogják adni az összes egyetemet az országnak, amit a Fidesz elvett, ezek után pedig ismét jogosultak lesznek arra, hogy uniós forrásokat nyerjenek el.

„Fideszes pártkatonák, magánalapítványok ki, uniós pénzek be – így fog kinézni a 2022 utáni forgatókönyv a felsőoktatásban”

– magyarázta Dobrev.

loading...