Kiderült, ki nyerheti meg az előválasztás egyik legizgalmasabb körzetét

A Závecz Research 2021. április és május folyamán több telefonos közvélemény-kutatást végzett/végez az előválasztáson potenciálisan induló vagy már bejelentett jelöltek támogatottságáról. Az IDEA Intézet ezekből a kutatásokból készít jelentés-sorozatot.

Az első elemzés Budapest egyik izgalmas választókerületére, a 06. számúra irányul, ahol a jelenlegi képviselő a fideszes Kocsis Máté. Az első előválasztási kutatási eredmény, amely inkább tekinthető egy kiinduló állapotnak, mintsem az előválasztás várható végeredményét jelző előrejelzésnek, a DK jelöltjének vezetését mutatta.

Az elemzés kitér arra, hogy Budapest VIII. és IX. kerülete egy olyan egyéni választókerület, amelynek 2010 óta folyamatosan kormánypárti képviselete van az Országgyűlésben. Az április közepén lezajlott telefonos közvélemény-kutatás alapján

Budapest 06. egyéni választókerületében a teljes választókorú népességet tekintve a DK támogatottsága a legmagasabb 10 százalékkal, amit a Momentum követ 6 százalékkal.

Ebben az OEVK-ban nincs másik párt, amelynek támogatottsága elérné vagy meghaladná az 5 százalékot.

Jelen ismeretek szerint az előválasztáson az egymással szövetséget kötő ellenzéki pártok mindegyikének lesz jelöltje, még ha egy jelölt mögött több jelölőszervezet is felsorakozik. A feltételezett indulók:

Csordás Anett (Mindenki Magyarországa, Momentum), Demeter Márta (LMP–Jobbik), Jámbor András (Párbeszéd–MSZP) és Manhalter Dániel (DK).

Az adatfelvétel idején az előválasztáson biztosan vagy valószínűleg résztvevő ellenzéki szavazók

  1. 32 százaléka Manhalter Dánielre, a DK jelöltjére szavazna,
  2. 30 százalékuk Demeter Mártát, a Jobbik és az LMP jelöltjét támogatná.
  3. Csordás Anettre 18 százalék,
  4. míg Jámbor Andrásra az előválasztáson résztvevők 11 százaléka szavazna.

A 2021. áprilisi adatok alapján ebben az egyéni választókerületben izgalmas előválasztás várható, ahol a jelöltek között még semmi sem dőlt el. Bár az országos politikában kevéssé ismert DK-s jelölt, Manhalter Dániel hajszálnyival vezet, de Demeter Márta országgyűlési képviselőnek komoly tartalékai lehetnek más ellenzéki pártok szavazóbázisában. Ez tehát egy olyan egyéni választókerület, ahol az előválasztás valódi téttel rendelkező, többesélyes ellenzéki csatatér.

Itt vannak a számok: máris akkora hiányt csinált a költségvetésben az Orbán-kormány, hogy az közel 40 százalékkal több a tavalyinál

loading...