Orbánt befenyítették Brüsszelben: sértődötten távozott a vacsoraasztaltól

Kép forrása: Reuters

Az Európai Bizottság (EB) közölte a magyar kormány delegációjával:

az uniós helyreállítási alap igénybevételére kidolgozott magyar terveket annyira rossznak tartják, hogy ebben a formában nem fogják támogatni

– írja a Népszava.

A Népszava értesülései szerint sértődötten állt fel a vacsoraasztaltól április 23-án Brüsszelben Orbán Viktor, azért mert olyan történt, ami nem sokszor fordult még elő:

az uniós vezetőkkel szemben semmilyen engedményt nem volt képes elérni.

Az EB ugyanis közölte a magyar delegációval, hogy az uniós helyreállítási alap igénybevételére kidolgozott magyar terveket annyira rossznak tartják, hogy ebben a formában nem fogják támogatni. Ha az Orbán-kormány ragaszkodik az elképzeléseihez, akkor a nemzeti terv negatív ajánlással kerül majd az EU-s pénzügyminiszterekből álló Tanács elé.

A munkavacsorán a Népszava információi szerint hatan vettek részt: Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke, Céline Gauer, a helyreállítási alapért felelős munkacsoport vezetője és Björn Seibert kabinetfőnök. Magyar részről: Orbán Viktor, Gulyás Gergely, valamint Bóka János Orbán uniós ügyekért felelős államtitkára.

A forrás szerint Céline Gauer világossá tette:

az alapítványokba kiszervezett egyetemeknek nem tudnak pénzt adni. A lap forrása szerint Ursula von der Leyen EB-elnök igyekezett demonstrálni, hogy ezúttal kizárt a politikai egyezség.

Gulyás Gergely másnap, április 24.-én jelentette be, hogy Magyarország „nem kér hitelt” a helyreállítási alapból, csak a vissza nem térítendő támogatást vesszük igénybe, a felsőoktatási fejlesztési programot pedig megoldjuk saját költségvetésből.

Az EB már december óta folyamatosan jelezte a problémáit: semmilyen garanciát nem lát arra, hogy a kiszervezett egyetemek átláthatóan gazdálkodnak majd a rájuk bízott vagyonnal. „Azóta hetente találkozunk a magyar tárgyalókkal és mindig elmondtuk nekik, de egyszerűen nem foglalkoztak vele” – fogalmazott a lap egyik forrása, aki szerint a magyar közbeszerzésért felelős hatóságokat is megkeresték az ügyben, de onnan sem kaptak megnyugtató választ.

Bár a magyar-kormány azt közölte, az elsők között adjuk be a tervezetünket a helyreállítási alap felhasználására, Brüsszelben már úgy látják, inkább az utolsók között leszünk.

A Népszava egy forrása szerint így viszont akár még „Orbán Viktor rémálma” is megvalósulhat, vagyis az, hogy annyira lemaradunk, hogy a Tanácsnak végül külön kell majd döntenie a magyar tervezetről.

Orbán hadat üzent a külföldön dolgozó magyaroknak: ha nem költöznek vissza, nem kapnak védettségi igazolványt sem

loading...