Dobrev Klára: Már megvan a megoldás, nem kell majd kétharmad a NER lebontásához

Kép forrása: MTI

Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában „az egyik legmagasztosabb politikai feladatnak” nevezte, ha valaki kormányfő lehet. Aki a posztért elindul, annak biztosnak kell lennie magában és a csapatában. Dobrev Klára kijelentette:

ellenzéki riválisairól csak jókat fog mondani, mert bár verseny van köztük, az igazi ellenfél Orbán Viktor.

A DK EP-képviselője arról is beszélt, mi adta meg az utolsó nagy lökést ahhoz, hogy eldöntse, megméretteti magát az ellenzéki előválasztáson:

Dobrev Klárát felháborította a magyar államigazgatás „teljes összeomlása” és az a „gonoszság”, ami a kormány járványkezelését jellemzi: a cinizmus, a kivagyiság, a sok tízezer halott.

Szerinte az Orbán Viktor utáni világban az ideális kormányfőnek három tulajdonsággal kell rendelkeznie:

  1. Az első a szakmai felkészültség, a tapasztalat. Ő dolgozott az államigazgatásban, ezt tanította egyetemen.
  2. A második az elszántság, a határozottság. A NER lerombolásában nagyon kemény döntéseket kell hozni, nincs helyük mosolygó kompromisszumoknak.
  3. A harmadik a diplomáciai érzék, mert mára elveszítettük szövetségeseink jó részét, vissza kell építeni Magyarország nemzetközi reputációját.

Pokoli nehéz lesz kormányozni Orbán Viktor után és hallja a kétkedő hangokat, hogy lehet-e egyáltalán. Mint mondta, az ellenzék meg tudja nyerni a választásokat, de ez kevés. Szerinte megértően, empatikusan kell kormányozni, miközben határozottan ki kell állni a demokratikus elvekért is. A cél egy nyugodt, európai ország, ahol az emberek többsége nem szorong a megélhetése miatt.

Az emberekkel nincs baj, mindenkinek van jobb, rosszabb oldala, de a kormány felelőssége, melyik énjére játszik, az ellenségkeresést, a gyűlölködést erősíti-e, mint a Fidesz, vagy az összetartást.

Az ország mára oly mértékben kettévált, „amire a középkorban nem volt példa”. Uraságaink lettek, földekkel, kastélyokkal, jachtokkal, repülőkkel. Ez elképzelhetetlen volt még pár éve is

– fogalmazott.

A többségre nem jellemző az a gondolkodás, hogy „de legalább a mieink lopnak”, a fideszes szavazók jobbak ennél, csak a hír sem jut el hozzájuk. Orbán Viktor a teljesítménye alapján nem tudott volna választást nyerni, elhallgattatta az ellenvéleményeket, mostanra azonban repedezik a buborék, amivel körbevette szavazóit.

Amikor ténylegesen baj van, mint a járványban, akkor kiderül, hogy a király meztelen, nem tud kormányozni. Dobrev Klára szerint a „Fidesz már elkezdett csomagolni”, ilyenkor lép meg olyanokat, mint a közvagyon kimentése úgynevezett közalapítványokba.

Nem kell kétharmad a NER lebontásához

A DK miniszterelnök-jelöltje elárulta:

hónapok óta dolgoznak azon a szakértőkkel, hogy az ellenzék kétharmad nélkül, de meggyőző többséggel hogyan tudja majd lebontani Orbán Viktor rendszerét, a NER-t. Erre már van is megoldásuk, de a jogtechnikai részleteket a választások után akarják bemutatni, mert ha részletes jogszabály-csomagot tesznek le az asztalra, annak elfogadását megnehezíti a Fidesz, nem akarnak nekik helyzeti előnyt adni.

loading...