Beismerték: valóban lehallgathatják az egészségügyi dolgozókat, és még a hozzájárulásuk sem kell hozzá

Fotó: Ellenszel.hu

Korábban azt mondták, hogy tévedésből küldték ki a hozzájáruló nyilatkozatokat az egészségügyben dolgozóknak, most kiderült, hogy azért volt hiba a levél kiküldése, mert ehhez a beleegyezésük sem kell.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője azt követően fordult kérdéssel Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy egészségügyi dolgozókkal úgynevezett megbízhatósági vizsgálattal kapcsolatos beleegyező nyilatkozatot akartak aláíratni a munkáltatóik.

Később azt mondták, tévedéséből küldte ki az Országos Kórházi Főigazgatóság a levelet, amely szerint az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény alá tartozóknak bele kell egyezniük a vizsgálatba, ellenkező esetben elvesztik állásukat.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára most azt válaszolta Szabó Tímeának, hogy

a Rendőrségről szóló törvény 2021. január 1-jétől hatályos módosítása alapján az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állók megbízhatósági vizsgálat alá vonhatóak. Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény alapján ehhez nem szükséges hozzájáruló nyilatkozat aláírás.

Ez azt jelenti, hogy az egészségügyi dolgozókat hozzájárulásuk nélkül is ellenőrizheti az NVSZ. Példa nélküli, hogy az átláthatóság helyett megfélemlít és megfigyeltet a kormány olyanokat, akik azért küzdenek, hogy minél több életet menthessenek meg.

Ha majd ez a kormány megbukik, számíthatnak rá Orbánék, hogy őket is átvilágítja majd egy független hatóság, és ahhoz sem fogja kérni senki a hozzájárulásukat!

loading...