Német lap: Orbán fél a vereségtől, Magyarországon egyre inkább kormányváltó a hangulat

Kép forrása: MTI

Lehet, hogy Orbán Viktor elveszti jövőre a választásokat, ezért most bebiztosítja hatalmát: független alapítványok veszik át jóformán az összes állami feladatot – hatalmas vagyonnal kistafírozva. Így értékeli a közvagyon és a hatalom kiszervezését, valamint az új szuperhatóság felállítását a Deutsche Welle.

A német közszolgálati adó szerint a magyar miniszterelnök a legagyafúrtabb európai politikusok közé tartozik, amikor az uralmáról van szó. Már sok minden eszébe jutott, hogy pozícióit semmi ne veszélyeztethesse:

kezdve onnan, hogy járszalagra vette a sajtót, egészen a Fidesz számára kedvező választási törvényig.

Keno Verseck, a cikk szerzője rámutat:

a Fidesz a legújabb ötlete azonban szétfeszíti még az immár leginkább csupán formálisan demokratikus orbáni rendszer kereteit is. Párhuzamos állam jön létre, amely lehetővé teszi neki és az országot irányító elit számára, hogy megőrizze a kulcsposztokat, még akkor is, ha a Fidesz kikap jövő tavasszal.

Magyarországon egyre inkább kormányváltó hangulatot tapasztalni. Sokaknak elegük van Orbánból, zavarja őket az arrogancia és a sok korrupciós ügy. Hogy azonban az esetleges új vezetés ne jusson tényleges hatalomhoz, arra szolgálnak az új alapítványok, szám szerint jelenleg 32.

Vannak igazán érdekes alapítványok különleges jogosítványokkal szinte az összes állami területen, legyen szó a képzésről, a családról, a művészetről, az ifjúságról, a sportról, a sajtóról, a környezetvédelemről, a mezőgazdaságról, a gazdaság támogatásáról vagy a határon túli magyarokról. Mindehhez akkora vagyont toltak alájuk, hogy azt nemigen lehet számszerűsíteni.

A HVG által szemlézett cikk példaként hozza a Matthias Corvinus Collegium esetét, amely

eredetileg jelentéktelen, Fidesz-közeli káderképző volt, ám most egy csapásra megdobták a MOL és a Richter Gedeon részvényeinek 10%-ával. Becsült érték: egymilliárd forint, de jönnek még hozzá értékes ingatlanok, földek és további milliárdok az államkasszából.

Az alapítványok önállóan működnek és nem tartoznak semmilyen kormányzati felügyelet alá. Hogy mire fordítják a pénzesőt, az az ő dolguk. Ezen a felálláson csak kétharmaddal lehet változtatni, de aligha valószínű, hogy az ellenzék belátható időn belül minősített többséget szerez. Úgy hogy várhatóan maradnak a kurátorok is, akiket meghatározatlan időre neveznek ki.

Ligeti Miklós, a Transparency International-től azt mondja, hogy az új modell az egyik legmélyrehatóbb változást jelenti Orbán részében 2010 óta. Ügyes, de olyan alattomos gondolat, amelynek nagyságrendje csakis a kommunista államosításhoz mérhető. Ami most kialakul, az teljesen egyedülálló.

Az őrület folytatódik: a kormány meg akarja figyelni a szociális és gyermekvédelmi intézmények dolgozóit

loading...