Tévedésből akarták lehallgatni az egészségügyi dolgozókat – ha ők tévedésből rossz infúziót kötnének be, azt is letudnák ennyivel?

Kiakadtak az osztrákok, mert Orbánék bűnözőket engednek szabadon
Kép forrása: MTI

„A rendőrség „megbízhatósági vizsgálat” alá akarja vonni a kórházi dolgozókat! Ha ezt valaki megtagadja, azonnal kirúgják!” 

– írta tegnap a Facebookon Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusa. A bejegyzés mellé egy fotót is csatolt, amin egy egészségügyi dolgozóknak szánt nyilatkozat látható. Az olvasható rajta, hogy

az aláíró tudomásul veszi, hogy a rendőrségről szóló törvény alapján „védett állomány tagjának” minősül, és ezért munkavégzése „megbízhatósági vizsgálat” alá vonható, aminek „célja annak megállapítása, hogy eleget tesz-e a jogszabályban előírt hivatali kötelezettségeinek”.

A nyilatkozatban azt is tudomásul kell venni, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyuk fenntartásának feltétele a vizsgálathoz való hozzájárulásuk, és ha megtagadják, a jogviszonyuk azonnali hatályú felmondással megszüntethető.

Szabó Tímea posztja szerint

a „megbízhatósági vizsgálat” azt jelenti, hogy „az orvos/kórházi dolgozó hozzájárul ahhoz, hogy lehallgassák a telefonját, és adatokat/információkat gyűjtsenek róla”.

A Magyar Orvosi Kamara megkereste a Nemzeti Védelmi Szolgálatot a nyilatkozat miatt. Farkas László dandártábornok tájékoztatásából az derült ki, hogy „nincs ilyen előírás és nem is lesz, az Országos Kórház Főigazgatóság adminisztrációs tévedéséből ment ki a levél.”

Ennyivel le is tudták. Mi lenne, ha a tévedésből átvilágítással fenyegetett egészségügyi dolgozó hibát vétene? Azt is ennyivel intéznék el?

loading...