Orbán megszavaztatta a hatalom- és vagyonátmentést: szinte felfoghatatlan értékű közvagyont osztottak szét

Kép forrása: MTI

A parlament fideszes többsége kedden kétharmaddal megszavazta azokat a törvényjavaslatokat, amelyek értelmében alapítványi fenntartás alá kerül a magyar felsőoktatás kétharmada, az állam pedig többezer milliárd forintnyi közvagyont ad oda fideszes delegáltak által vezetett szervezeteknek.

Orbán Viktor valószínűleg attól tartva, hogy nem nyeri meg a 2022-es választást úgy döntött, hogy a NER-nek a kormányváltás után is életben kell maradnia, ezért kitalálta, hogy a mindenkori kormánytól független alapítványokba szervezik ki a fél országot.

A cél az alapítványok mindenkori kormánytól való függetlenségének biztosítása, amit egy évvel a 2022-es választások előtt nehéz máshogy értelmezni, mint hogy Orbán Viktor arra készül, hogy a Fidesz egy esetleges vereség esetén is megőrizhessen fontos pozíciókat.

A mai nappal többezer milliárd forintnyi közvagyon veszett el:

Felsőoktatási intézmények mellett alapítványi tulajdonba kerülnek kastélyok, üdülők, kikötők, parkok, földbirtokok, színház, klinikák, részvények. Több száz értékes ingatlanról van szó, az egész pakett nagyságrendje pedig a Mol- és a Richter-részvények miatt több ezermilliárd forint lehet.

Az elmúlt hetekben született kommentárok szerint a jelenlegi vagyon- és hatalomátmentés előzménye a rendszerváltás idejéből ered, amikor a késő kádári elit sikeresen átmentette befolyását, és még évtizedekig fontos pozíciókat tudott megtartani.

Ha ebből a logikából indulunk ki, akkor Orbán célja éppen az lehet, hogy ha esetleg jövőre ellenzékbe kerül, megnehezítse a következő kormány dolgát

Videó: a minisztérium tiltása ellenére is kipakolt a székesfehérvári kórház főigazgatója

loading...