Megfélemlítik a szülőket, a tanárokat és a diákokat is a hétfői iskolanyitás előtt – mutatjuk a hatalom módszereit

Íme az ember, aki miatt az oktatás Magyarországon meghalt.
Kép forrása: MTI

Közleményt adott ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, amiben követelik, hogy ne nyissanak ki hétfőn az óvodák és iskolák. A közlemény szerint a PDSZ XXIV. Kongresszusa

„elítéli a szülők és a pedagógusok megfélemlítését és fenyegetését”.

A tanárok szakszervezete szerint a hatalom különböző módszerekkel próbálja megfélemlíteni őket

Közleményükben azt írják, hogy azokat a pedagógusokat, akik a munka törvénykönyve alapján megtagadják a jelenléti nevelést és oktatást, az intézményvezetők és fenntartók „rendre retorzióval fenyegetik”, pedig a PDSZ szerint az óvodákban és iskolákban az „egészséges és biztonságos munkakörülmények az EMMI által kiadott intézkedési terv szerint sem biztosíthatók”.

  • A szakszervezet szerint ezeket a pedagógusokat olyan jogellenes lépésekre akarják kényszeríteni, mint a táppénzre vonulás, és „azonnali hatályú, rendkívüli jogviszonymegszüntetéseket helyeznek kilátásba”.
  • Mint írják, a pedagógusokat és a szülőket egyaránt fenyegetik a tanítási év meghosszabbításával, amennyiben nem jelennek meg a gyermekek az intézményekben.
  • A szakszervezet azt is is írja, hogy osztályozóvizsgával fenyegetik azokat a tanulókat és szüleiket, akiknek 250 óra feletti mulasztása van, de „elhallgatják azt, hogy a 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 51. § (7) bekezdése szerint erre nincs szükség, ha a tanuló érdemjegyek alapján osztályozható”.

A szakszervezet azt írja, hogy az intézkedések jogellenesek, arra viszont alkalmasak, hogy többeket meghátrálásra késztessenek.

„A pedagógusokat lelki terrornak teszik ki, nevelőket, intézményvezetőket és szülőket ugrasztanak össze, ahelyett, hogy a kormány gondoskodna a gyermekükkel otthon lévőkről bérkompenzációval, a munkáltató támogatásával annak érdekében, hogy álláshelyek ne szűnjenek meg. Jelenleg egyetlen dolog fontos az oktatásirányítás számára, hogy Orbán Viktornak demonstrálják: az intézmények nyitva lesznek, és abban gyermekek és közoktatási dolgozók tartózkodnak, akár az életük és egészségük veszélyeztetésével is”

– áll a közleményben.

A PDSZ követeli, hogy a „járványügyi adatok és az egészségügy helyzete alapján történjenek a közoktatási intézményekkel kapcsolatos döntések”. Azt is, hogy a kormány hallgasson a PDSZ-re, az egészségügyben dolgozókra és Magyar Orvosok Szakszervezetére. A korai intézménynyitással ne veszélyeztesse a beoltatlan gyermekek és szüleik, valamint a közoktatásban dolgozó munkavállalók életét és egészségét, akiknek a védettsége még messze nem alakult ki!

Az állásával játszik az igazgató, ha leigazolja a hiányzásokat: a tankerület a kormány szemeként figyel

loading...