Szijjártó Péter nagyon verte a mellét, hogy jön az orosz vakcina, valamit azonban elhallgatott a nyilvánosság elől

Kínai akkumulátorgyár épül Fóton
Kép forrása: Reuters

Újabb adag Szputnyik-vakcina érkezését jelentette be Szijjártó Péter a Facebookon, miután fogadta Oroszország új budapesti nagykövetét, Jevgenyij Sztanyiszlavovot. 

Csakhogy a külügyminiszter által bejelentett mennyiség (140 ezer adag) jóval, 110 ezer adaggal kevesebb, mint amennyit le kellene szállítaniuk az oroszoknak. Pedig a beadása elég sürgős

– hívta fel a figyelmet a 444.

A most érkező vakcinák ugyanis egy korábbi szállítmány második adagját képezik. Az orosz oltóanyagnál – szemben a többi, Magyarországon engedélyezett vakcinával – nem ugyanazt a szert adják be másodszorra, mint amit először. Van egy első oltás és egy ettől eltérő második.

A mostani második körös szállítmány előfutára, 250 ezer adag első körös oltás még március 21-én jött meg. A mostani előírások szerint az első után 21 nappal kell beadni a második Szputnyikot. Csakhogy az új szállítmány – ha holnap késő este érkezik, ahogy Szijjártó mondta – már 23 napos különbséggel érkezik az első után. 

A beérkező orosz szállítmányokat az NNK még laboratóriumi vizsgálatnak veti alá, hogy ellenőrizze az összetételüket. Eddig nagyjából bő egy hét volt a vizsgálatok ideje, utána szabadították fel a szállítmányokat, és kezdtek el velük oltani.

Rekordgyorsaságú vizsgálattal még behozható a csúszás. De akkor is hiányzik egyelőre még 110 ezer második körös oltás, amivel el kellene kezdeni oltani hamarosan.

Így kicsit optimistának tűnik Szijjártó megjegyezése, hogy a most érkező 140 ezer adag érkezése azért jó hír, mert „akik már megkapták a Szputnyik vakcinát és várják a második adagot, számukra a második oltás beadását is meg tudják kezdeni az orvosok”. Elkezdeni persze lehet ettől még, befejezni nem.

Korábbi hírek arról szóltak, hogy az orosz gyártási kapacitásnak a második körös oltással akad problémája. Az orosz szállítmányok eddigi menetrendjéből az látszik, hogy bár az elején még egyszerre jött az első és a második adag, idővel elkezdtek elcsúszni egymástól a szállítmányok.

Ráadásul azóta – március 31-én – érkezett újabb 250 ezer első körös oltás. Ennek a második adagjának az érkezéséről még nincs hír.

Szijjártó Péter miért nem tartja szem előtt a magyar emberek érdekeit? Miért nem fordul ki magából, amikor az oroszok nem tartják magukat a megállapodásokhoz? Nem mer beszólni Putyinnak? Az Európai Bizottságnak honnan van bátorsága beszólni?

Zacher Gábor üzent Orbán Viktornak: “számoljon el azzal a lassan 22 ezer halottal, aki Magyarországon belehalt ebbe a járványba”

loading...