Zacher Gábor üzent Orbán Viktornak: „számoljon el azzal a lassan 22 ezer halottal, aki Magyarországon belehalt ebbe a járványba”

Kép forrása: MTI

Zacher Gábor volt a Szabad Európa podcastjának vendége, ahol a szakember arról beszélt, nem számolja már, hogy naponta hány beteget tesz lélegeztetőgépre.

Az viszont meg szokott benne maradni, hogy mik az utolsó mondatok, amit az intubálást megelőző altatásnál mondanak neki a betegek. Főleg azért, mert sokaknak valóban ez életük utolsó mondata. Zacher szerint a legtöbben azt kérdezik, hogy ugye nem fognak meghalni, vagy ugye meg fogják őt menteni.

Válaszolni szerinte lehet ezekre, de ígérgetni nem szabad. Felelőtlennek tartja Orbán Viktor ígéretét, aki azt mondta, hogy minden beteget meg fognak gyógyítani.

„Számoljon el azzal a lassan 22 ezer halottal, aki Magyarországon belehalt ebbe a járványba”

– üzente meg Orbán Viktornak. A szakember ilyenkor azt szokta mondani a betegeknek, hogy higgye el, hogy mindent meg fognak tenni azért, hogy túlélje.

Zacher azt mondta, hogy ha nem is rendszeresen, de 1-1 alkalommal előfordul a  „Bergamo-dilemma”, vagyis választani kell, hogy kit rakjanak lélegeztetőgépre. Náluk is volt 1-1 ilyen eset, és a kollégától is hallott róla, hogy „bizonyos kor fölött, ha nincsen szabad lélegeztetőgép vagy mondjuk több olyan beteg van, aki gépre kerülne, akkor igenis azt mondjuk, hogy ki az, akinek jobb esélye van”.

A szakember szerint nagy baj, hogy a sajtó nem tudósíthat a kórházakból, és Orbán Viktor megelőlegezi nekik azt, hogy az ott készült riportokban „biztos kamu lenne”.

Szerinte fontos lenne, hogy az emberek tudják és lássák, hogy milyen ez a betegség, és hogy néz ki a járvány, nem csak Müller Cecília vagy Gulyás Gergely tolmácsolásából, mert az nem mindig a valóságról szól.

Nemzetközi segítségre van szüksége Magyarországnak: negyedik hete világelső a magyar halálozás

loading...