Botrány: a fideszes polgármester kivágta a bizottságokból a nem fideszes tagokat

Olyan szmsz-t, vagyis szervezeti és működési szabályzatot készített és fogadott el március végén Kerepes fideszes polgármestere, amely súlyosan csorbítja az önkormányzati képviselők véleménynyilvánítási jogait – írja az Átlátszó több képviselő és egy szakértő véleménye alapján.

A fideszes polgármester, Gyuricza László által március végén elfogadott szervezeti és működési szabályzat módosításáról azt írják:

  • az új szmsz tilt minden, előzetesen a polgármester által előre jóvá nem hagyott eszközt, amellyel az üléseken alátámaszthatóak lennének a felszólalások;
  • lehetővé teszi, hogy a polgármester akár féléves fizetését is elvegye annak, aki szerinte megsérti az ülés rendjét, „méltóságát”, vagy a város jó hírnevét;
  • Gyuricza saját, illetve a jegyző döntésétől tette függővé, hogy megnézhetik-e a képviselők az általa kötött szerződéseket és más iratokat;
  • a hivatalba a képviselőknek ezentúl csak hivatali munkaidőben szabad bemenni, de a polgármester, az alpolgármesterek, a jegyző és az aljegyző bármikor bemehet.

Az indoklás szerint erre többek között azért került sor, mert a módosítások hatékonyabbá teszik az önkormányzati munkát. Az Átlátszó szerint a polgármester a rendelet elfogadása mellett az önkormányzat bizottságaiból is kirúgta a nem fideszes tagokat.

Az önkormányzati törvény alapján a kerepesi szmsz-módosítások nagy része nem jogszerű – mondta az Átlátszónak egy neve elhallgatását kérő szakértő. Szerinte a törvény egyértelműen kimondja, hogy a működéshez szükséges iratokba betekinthetnek a képviselők.

Zacher Gábor üzent Orbán Viktornak: “számoljon el azzal a lassan 22 ezer halottal, aki Magyarországon belehalt ebbe a járványba”

loading...