Ez sem jött össze: valami nem stimmel a védettségi igazolványokkal

Kép forrása: MTI

Egyre több ember kapja meg a védettségi igazolványát, de a kártyákkal változatos problémák merülnek fel:

Az érvényességi idejük nem felel meg a jogszabályoknak, egy család egyszerre betegeskedő tagjai például érthetetlen módon teljesen különböző lejáratú igazolványokat kaptak. Egy embernek a régi útlevélszáma került a műanyaglapra, de az is előfordult, hogy halott embernek postázták ki az okmányt. Többen azt nem értik, hogy kaphattak védettségi okmányt, amikor még csak az első oltást kapták meg. Mindez megint arra utal, hogy valami nincs rendben a központi nyilvántartásokkal

– számolt be problémák soráról a Telex.

A most kipostázott védettségi igazolványokon szereplő megmagyarázhatatlan érvényességi idők arra utalnak, hogy újabb zavar lehet a központi adatbázisokban. A Telex több, COVID-19-en átesett olvasója azt jelezte:

nem értik, mi alapján számolták az elvileg 6 hónapos érvényességet, mert a nekik kiküldött okmányokon szereplő időpontok sehogy sem felelnek meg annak, amikor a betegségük véget ért.

Nagyon leegyszerűsítve a dolgot: a védettségi igazolvány a betegségből való kigyógyulástól számított 6 hónapig érvényes. Aki utólagos vizsgálattal bizonyítja, hogy van antitest a szervezetében, annál 4 hónap az érvényesség, akit pedig beoltottak, annál korlátlan ideig használható a kártya – ezt mondja a kormány hivatalos oldalán olvasható tájékoztató és a jogszabály (a részleteket később). Ehhez képest többen eléggé meglepődtek, amikor a napokban postázták nekik a friss okmányokat.

Gondot okoz a számolás is

A portál egy 49 éves, nyugat-magyarországi olvasója 2020. október 10-én fertőződött meg. A nő háziorvosa által elrendelt tesztet október 17-én végezték el. A koronavírus-fertőzést igazoló pozitív eredmény október 19-re készült el, ekkor került be az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT). A hivatalos szabályok szerint az innen számított 10. naptól, tehát október 29-től számított gyógyultnak vagy legalábbis nem fertőzőnek, és hagyhatta el az otthoni karantént.

Ha innen számolnánk a 6 hónapot – ahogy az a jogszabályban is szerepel -, akkor az ő védettségi igazolványa 2021. április 29-ig lenne érvényes. A március 16-án postán érkezett igazolványának érvényessége azonban érthetetlen módon augusztus 11. lett.

Az említett személlyel egy időben kapta el a fertőzést a férje is tavaly októberben. Nála október 20-án végeztek PCR-tesztet, amelynek pozitív eredménye október 22-re került fel az EESZT-be. Ő tehát november 1-től számít gyógyultnak, azaz a jogszabály szerint május 1-ig lenne érvényes a védettségi igazolványa. Az ő igazolványának érvényességi ideje azonban augusztus 12. Csak egy nappal későbbi, mint a feleségéé, holott a pozitív PCR-tesztjeik eredménye között három nap különbség van. Nehéz megérteni, mi alapján jött ez így ki.

Vannak ennél furcsább esetek is

Ennél még furcsább az Mfor.hu ügyvezetőjének és családjának esete:

Tavaly decemberben egy hét alatt az öttagú család minden tagja átesett a vírusfertőzésen, amiről a hatóságok is tudomást szereztek. Az öttagú családnak nemrég négy kártyát postáztak ki egymástól egészen eltérő érvényességi időkkel: a kisebbik fiúé május 28-ig, az apáé június 3-ig, a nagyobb fiúé június 18-ig, az anyáé pedig augusztus 16-ig szól.

Még furcsább az, ami az RTL Klub szerda esti Híradójában hangzott el: egy olyan embernek is kiküldték a kártyát, aki március elsején hunyt el a kórházban, egy nő pedig két kártyát kapott – egyet a betegsége után, egyet pedig az oltása után.

Úgy tűnik, az Orbán által kézvezérelt államnak a tömeges AstraZeneca oltás megszervezése után ebbe is beletört a bicskája.

Szabad Európa: visszamenőleg is százával jelennek meg halottak a statisztikákban

loading...