Német lap: Orbán 2010-es kormányra kerülése óta először találhatja magát egy szoros versenyben

Kép forrása: MTI

A zsörtölődés továbbra is a kormányzás nélkülözhetetlen része Orbán Viktor magyar miniszterelnök számára – írja a Frankfurter Randschau elemző cikke alapján a 24.hu.

A cikk szerint „az «illiberális» Európa önjelölt úttörője teljes szívvel egy új európai jobboldal felépítését szorgalmazza, amely a multikulturalizmus, a homoszexuálisok és a migránsok ellen, de a keresztény értékek mellett kardoskodik. De függetlenül attól, hogy

a Fidesz összefog-e az Európai Parlamentben szimpatizánsaival, a lengyel PiS-szel vagy az olasz Északi Ligával vagy csatlakozik-e a két létező jobboldali populista parlamenti csoport egyikéhez, esetleg újat indít: biztosan a csökken a politikai súlya.

A cikk szerint Orbánt valószínűleg aggasztja, hogy elhúzódó konfliktusaiban már nem számíthat a korábbi védelemre, hiszen a németek évek óta mindig védőernyőt tartottak a magyar miniszterelnök fölé.

Ha ez nem lenne elég, ismét kifejtik, hogy az amerikai hatalomváltás is keresztbe tehet Orbánnak:

a lap szerint Joe Biden az Unióval közösen akar fellépni az „önkényuralmi erőkkel” szemben és Magyarországot is figyeli, mivel Washington szemében szálkát jelent, hogy a magyar miniszterelnök Moszkvával és Pekinggel barátkozik.

Hozzáteszik: Orbán mindig tudta, hogyan kell a nemzetközi porondon jelentkező ellenszelet úgy felhasználni, hogy otthon harcosnak tűnjön.

De most otthon is egyre nagyobbak a problémák

A jövő évi parlamenti választások előtt az ellenzék hosszú idő óta először szimatolhat lehetőségeket – áll a cikkben. Kiemelik, hogy az évek óta a gazdasági növekedés hullámain vitorlázó Magyarországot a koronavírus-válság is súlyosan érintette, a kormánypárt népszerűsége pedig a közvéleménykutatások szerint csökken.

Hozzáteszik: Magyarország gazdasági kibocsátása 5,3 százalékkal csökkent 2020-ban, és csak 2022-ben tér vissza a válság előtti szintre. A lezárás újbóli szigorítása ellenére több mint 15 500 magyar halt bele a koronavírusba, ez pedig

feltárta Magyarország egészségügyi rendszerének gyengeségeit.

A német lap beszámolt az ellenzéki összefogásról is, amelynek kapcsán azt írják, hogy

ha sikerrel járnak, akkor Orbán 2010-es kormányra kerülése óta először találhatja magát egy szoros versenyben. A legújabb közvélemény-kutatásokban az ellenzék feltűnően közel áll a Fideszhez. A közvéleménykutató intézetek szerint még a biztos Fidesz-támogatók körében is jelentősen csökken az elégedettség Orbánnal

– áll a cikkben.

Sorban állnak az ukrán határon: a nyugdíj nem volt elég, most tolmáccsal érkeznek oltatni a határon túliak

loading...